Στις 15 Σεπτεμβρίου 1938 ο Γιαννούλης Χαλεπάς έφυγε από τη ζωή.
Το έργο που άφησε, προσαρμοσμένο στους ακαδημαϊκούς κανόνες ως το 1878, αποτέλεσμα εσωτερικής παρόρμησης και μιας βαθειάς εκφραστικής ανάγκης από το 1918 έως τον θάνατό του, είναι μοναδικό και ιδιαίτερο και καθορίστηκε από τα προσωπικά του βιώματα και τον εγκλεισμό του στο ψυχιατρείο. Η μοναδικότητα του έργου του προκάλεσε θαυμασμό, ενώ η τραγικότητα της ζωής του συγκίνηση.
Το αρχείο του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το έργο, τη ζωή και την προσωπικότητα του Γιαννούλη Χαλεπά, αποκαλύπτοντας άγνωστες λεπτομέρειες.
Τώνια Γιαννουδάκη
Επιμελήτρια της συλλογής Γλυπτικής
Βιογραφικό
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου 1851 στον Πύργο της Τήνου. Η οικογένειά του είχε παράδοση στην επεξεργασία του μαρμάρου, αφού ο πατέρας του, Ιωάννης Χαλεπάς, είχε μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις μαρμαρογλυπτικής, με δραστηριότητα και παραρτήματα στην Τήνο, τη Σύρο, τον Πειραιά, τη Ρουμανία και τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Η αγάπη του για την τέχνη εκδηλώθηκε από τα σχολικά του χρόνια, ο πατέρας του όμως τον έστειλε στη Σύρο, για να εργαστεί σαν υπάλληλος σε εμπορικό. Παρόλα αυτά ο Γιαννούλης επέμενε να σπουδάσει γλυπτική. Έτσι, το 1869 η οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα. Ο Γιαννούλης γράφτηκε στο Σχολείον των Τεχνών και, ως το 1872, σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Νικηφόρο Λύτρα και γλυπτική κοντά στον Λεωνίδα Δρόση. Από τα αρχεία της Σχολής φαίνεται ότι το 1871 κέρδισε το τρίτο βραβείο προτομών στο τμήμα της ζωγραφικής και το πρώτο βραβείο κοσμηματογραφίας στο τμήμα γλυπτικής. Το καλοκαίρι του 1872, με υποτροφία του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου, πήγε στο Μόναχο, όπου, την 1η Νοεμβρίου, γράφτηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και σπούδασε κοντά στον Μαξ φον Βίντνμαν (Max von Widnmann). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του βραβεύτηκε σε διαγωνισμούς της Σχολής, ενώ αναφέρεται ότι το γύψινο πρόπλασμα του έργου Σάτυρος που παίζει με τον Έρωτα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε έκθεση. Η υποτροφία του όμως έληγε τον Μάρτιο του 1875 και, παρά τις προσπάθειες και τα διαβήματα των καθηγητών του, δεν δόθηκε παράταση. Για ένα διάστημα κατόρθωσε να παραμείνει στο Μόναχο με τη βοήθεια του φίλου του, μετέπειτα ιστορικού Γεώργιου Κωνσταντινίδη, το καλοκαίρι όμως του 1875 επέστρεψε στην Αθήνα. Το 1876 η Επιτροπή του Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας πρότεινε να του δοθεί υποτροφία για τη Ρώμη, ώστε να ολοκληρώσει τις σπουδές του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Μετά την επιστροφή του, και μέχρι το 1878, δημιούργησε τρία από τα σημαντικότερα έργα της πρώτης δημιουργικής του περιόδου: τον Σάτυρο που παίζει με τον έρωτα (1877), που παρουσίασε το 1875 σε γύψο στην έκθεση των Ολυμπίων στην Αθήνα και το 1878 σε μάρμαρο στην Παγκόσμια έκθεση στο Παρίσι, την Κοιμωμένη (1878) στον τάφο της Σοφίας Αφεντάκη, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας και το Κεφάλι σατύρου (1878).
Το 1878 εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς, η οποία οδήγησε στον εγκλεισμό του στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας στις 4 Ιουλίου 1888, ως «πάσχοντα από άνοιαν». Στο ψυχιατρείο παρέμεινε ως τις 6 Ιουνίου 1902, οπότε η μητέρα του, που ήταν πάντα αντίθετη στον εγκλεισμό του, τον πήγε πίσω στην Τήνο. Ο πατέρας του είχε πεθάνει τον προηγούμενο χρόνο.
Από τη μακροχρόνια παραμονή του Χαλεπά στο ψυχιατρείο το μόνο που σώζεται είναι ένα μικροσκοπικό κεφάλι ανδρικής μορφής από πηλό, δεν γνωρίζουμε όμως αν ήταν μια μεμονωμένη εκδήλωση δημιουργικής διάθεσης ή αποτέλεσμα μιας συστηματικότερης ενασχόλησης με την τέχνη. Η μορφή αυτή, δουλεμένη εντελώς λιτά, με το πρόσωπο ακατέργαστο και εν μέρει παραμορφωμένο, θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί μια τραγική αυτοπροσωπογραφία του.
Τον Απρίλιο του 1902, λίγους μήνες πριν την έξοδό του από το ψυχιατρείο, ο Ξενοφών Σώχος επανέφερε τον Χαλεπά στο προσκήνιο με άρθρο του στο περιοδικό Πινακοθήκη. Πρόκειται πιθανότατα για το πρώτο άρθρο που γράφτηκε για τον γλύπτη μετά το 1878. Το περιοδικό επανήλθε τον Μάιο του ίδιου χρόνου, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κοιμωμένη στο Α΄ νεκροταφείο. Τον Αύγουστο, και ενώ ο Χαλεπάς είχε βγει από το ψυχιατρείο, η Πινακοθήκη πληροφορούσε για την κατάστασή του, ενώ τον επόμενο χρόνο δημοσίευσε φωτογραφίες έργων του.
Μετά την έξοδό του από το ψυχιατρείο ο Χαλεπάς ζούσε κλεισμένος στον εαυτό του, σε μεγάλη ανέχεια και κάτω από την αυστηρή επιτήρηση της μητέρας του. Καθώς δεν είχε χάσει τη δημιουργική του διάθεση, έπλαθε έργα σε πηλό, τα κατέστρεφε όμως είτε ο ίδιος είτε η μητέρα του, που θεωρούσε τη γλυπτική υπαίτια για την ασθένειά του. Η κατάστασή του την περίοδο εκείνη περιγράφεται σε διάφορα δημοσιεύματα.
Το 1905 τον επισκέφθηκε στην Τήνο ο γλύπτης Λάζαρος Σώχος, ο οποίος φιλοτέχνησε και ένα μετάλλιο με τη μορφή του και την επιγραφή Πάνορμος / 1905, και το 1914 ο γλύπτης Αντώνης Σώχος. Το 1915 ο Θεόδωρος Βελλιανίτης δημοσίευεσε μια σειρά άρθρων στην εφημερίδα Αθήναι (25/1/1915, 27/1/1915, 4/2/1915, 5/2/1915).
Το 1916 έφυγε από τη ζωή η μητέρα του. Ο θάνατός της φαίνεται ότι ήρθε σαν λύτρωση, αφού, μετά από μια φημολογούμενη υποτροπή της ασθένειας του, από το 1918 ο Χαλεπάς άρχισε και πάλι να εργάζεται, φιλοτεχνώντας ως το θάνατό του ένα σημαντικό αριθμό έργων. Το ύφος του όμως πλέον έχει αλλάξει δραματικά. Ενστικτώδες και αυθόρμητο, επικεντρωμένο στην ουσία και απελευθερωμένο από τα διδάγματα της Ακαδημίας, εκφράζει τον ψυχισμό του και αποτυπώνει τα προσωπικά του βιώματα.
Το 1922, με εντολή του υπουργείου Παιδείας και της Διεύθυνσης του Ε.Μ.Π., τον επισκέφθηκε ο γλύπτης Θωμάς Θωμόπουλος, καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, προκειμένου να εκτιμήσει το έργο του. Ο Θωμόπουλος συνέταξε ένα κατάλογο έργων του και έβγαλε ορισμένα εκμαγεία. Το 1924 τον επισκέφθηκε ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Ζαχαρίας Παπαντωνίου, που περιγράφει την επίσκεψή του αυτή τρία χρόνια αργότερα σε άρθρο του στο περιοδικό Νέα Εστία. Την ίδια χρονιά τον επισκέφθηκε και ο διευθυντής του περιοδικού Πινακοθήκη Δ.Ι. Καλογερόπουλος, ο οποίος περιγράφει τη συνάντησή τους σε άρθρο του στο περιοδικό.
Το 1925 οργανώθηκε η πρώτη έκθεσή του στην Ακαδημία Αθηνών με έργα που είχαν μεταφερθεί σε γύψο μετά και την επίσκεψη του Θωμά Θωμόπουλου, ενώ στις 25 Μαρτίου 1927 του απονεμήθηκε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών. Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος, που τον είχε επισκεφθεί τον προηγούμενο χρόνο στην Τήνο, οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά, το οποίο του έστειλε ο Βέλμος, μαζί με μια πολύ θερμή επιστολή.
Στις 24 Αυγούστου 1930 η ανιψιά του Ειρήνη τον έφερε στην Αθήνα, όπου έζησε τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του σε ένα γαλήνιο οικογενειακό περιβάλλον στο σπίτι του Βασίλη και της Ειρήνης Χαλεπά, στην οδό Δαφνομήλη 35. Ως το τέλος εργαζόταν εντατικά, ενώ λάμβανε και παραγγελίες. Στο αρχείο του υπάρχουν έγγραφα, επιστολές και φωτογραφίες για την εκτέλεση προτομής και αναγλύφου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Εμμανουήλ Τσουδερού, επιτύμβιου αναγλύφου της Κλεοπάτρας Τούμπα, κόρης της Μερόπης Τούμπα, επιτύμβιου αγγέλου για τον τάφο Πολίτη. Έργα που προέρχονται από παραγγελίες που έλαβε μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα περιλαμβάνονται επίσης σε χειρόγραφο κατάλογο έργων του από τον Στρατή Δούκα.
Από τα πρώτα μέρη που επισκέφθηκε μόλις ήρθε στην Αθήνα ήταν το Α΄ Νεκροταφείο, για να δει την Κοιμωμένη. Πήγε ακόμη στην Ακρόπολη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο ερχομός του στην Αθήνα κινητοποίησε τους καλλιτεχνικούς και πνευματικούς κύκλους. Ο δημοσιογράφος Κώστας Καλαντζής ήταν από τους πρώτους που τον επισκέφθηκαν, δημοσιεύοντας τη συνομιλία που είχε μαζί του στην εφημερίδα Ελληνική στις 30 και 31 Αυγούστου 1930. Τα επόμενα χρόνια τιμητικές εκδηλώσεις, απονομές και εκθέσεις του χάρισαν την αναγνώριση. Στις 10 Ιουνίου 1934 η Λαογραφική και Ιστορική Εταιρεία Κυκλαδικού Πολιτισμού και Τέχνης τον εξέλεξε επίτιμο μέλος της, ενώ στις 18 Νοεμβρίου 1934 εορτάστηκε η 80ετηρίδα του και του απονεμήθηκε αναμνηστικό μετάλλιο. Στις 18 Αυγούστου 1934 ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της Ένωσεως «Ελεύθεροι Καλλιτέχναι». Το 1935 παρουσίασε την Αναπαυομένη σε έκθεση που διοργάνωσε η Ένωση στον Παρνασσό. Τον Αύγουστο του 1936 συμμετείχε στην Α΄ Παγκυκλαδική Έκθεση στη Σύρο και του απονεμήθηκε τιμητικό μετάλλιο.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1938 ο Γιαννούλης Χαλεπάς έφυγε από τη ζωή. Με τη διαθήκη του, άφησε τα υπάρχοντά του στον ανιψιό του Βασίλειο Χαλεπά, γιο του αδελφού του Νικόλα, και στη γυναίκα του Ειρήνη, κοντά στους οποίους έζησε τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του.
Το αρχείο
Το αρχείο του Γιαννούλη Χαλεπά στην Εθνική Πινακοθήκη περιλαμβάνει σημαντικά τεκμήρια. Αλληλογραφία, έγγραφα, αποκόμματα Τύπου, δημοσιεύσεις, προσωπικές φωτογραφίες, φωτογραφίες των έργων του, προσωπικά αντικείμενα αποκαλύπτουν το παρασκήνιο γνωστών γεγονότων, ενώ προσφέρουν πολύτιμες και σπάνιες πληροφορίες για τον γλύπτη. Ανάμεσά τους χειρόγραφα του λογοτέχνη Στρατή Δούκα, του πιο αφοσιωμένου ερευνητή του έργου του, καθώς και αλληλογραφία του Μαρίνου Καλλιγά, διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης την περίοδο 1949-1971, με τους διοικητές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την απόκτηση έργων του για τη συλλογή του μουσείου.
Το 2012 το αρχείο εμπλουτίστηκε με σημαντικά τεκμήρια, τα οποία δώρισε ο Μύρων Μπικάκης, γιος της Αλίκης Μπικάκη και εγγονός του Βασίλη και της Ειρήνης Χαλεπά, ορισμένα από τα οποία συμπληρώνουν τα στοιχεία που υπήρχαν ήδη, ιδιαίτερα στο πεδίο της διάσωσης του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά.
Η δωρεά πραγματοποιήθηκε με προτροπή της επιμελήτριας του μουσείου Μαριλένας Κασιμάτη, σε πρωτοβουλία της οποίας οφείλεται επίσης η αγορά ενός μπλοκ τηλεγραφημάτων με 45 σχέδια, τα οποία συμπλήρωσαν την υπάρχουσα συλλογή σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στη συλλογή του μουσείου.
Συνολικά στο αρχείο έγγραφα, αλληλογραφία, τεκμήρια παρουσίασης έργων του γλύπτη σε εκθέσεις μετά τον θάνατό του, ανάτυπα, αποκόμματα Τύπου από το 1930 έως το 2007, βιβλία, παλιές εκδόσεις με δικά του σχέδια σε διάφορες σελίδες, τιμητικά μετάλλια και διπλώματα, προσωπικές φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την καλλιτεχνική δημιουργία, τη ζωή και την προσωπικότητα του Γιαννούλη Χαλεπά, καθώς και για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το έργο του, αποκαλύπτοντας άγνωστες λεπτομέρειες.
Από τη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά
Η γέννηση, οι σπουδές και οι διακρίσεις, ο εγκλεισμός στο Ψυχιατρείο, η αναγνώριση, η τελευταία επιθυμία μέσα από έγγραφα που αποτυπώνουν σημαντικές στιγμές της ζωής του Γιαννούλη Χαλεπά.
Χειρόγραφες σημειώσεις με πληροφορίες από το Ληξιαρχείο για τον Γιαννούλη Χαλεπά και μέλη της οικογένειάς του
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αρχείο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Απονομή βραβείων 1871
Αρχείο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Απονομή βραβείων 1871. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς κέρδισε το τρίτο βραβείο προτομών στο τμήμα της ζωγραφικής και το πρώτο βραβείο κοσμηματογραφίας στο τμήμα γλυπτικής.
Αρχείο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Απονομή βραβείων 1871. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς κέρδισε το τρίτο βραβείο προτομών στο τμήμα της ζωγραφικής και το πρώτο βραβείο κοσμηματογραφίας στο τμήμα γλυπτικής.
Αρχείο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Απονομή βραβείων 1871. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς κέρδισε το τρίτο βραβείο προτομών στο τμήμα της ζωγραφικής και το πρώτο βραβείο κοσμηματογραφίας στο τμήμα γλυπτικής.
Αρχείο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Απονομή βραβείων 1871. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς κέρδισε το τρίτο βραβείο προτομών στο τμήμα της ζωγραφικής και το πρώτο βραβείο κοσμηματογραφίας στο τμήμα γλυπτικής.
Αντίγραφα εγγράφων σχετικά με τη χορήγηση υποτροφίας στον Γιαννούλη Χαλεπά, 1871, 1872
Αντίγραφα εγγράφων σχετικά με τη χορήγηση υποτροφίας στον Γιαννούλη Χαλεπά, 1871, 1872
Αντίγραφο εγγυητικού εγγράφου σχετικά με τη χορήγηση υποτροφίας στον Γιαννούλη Χαλεπά 1872
Αντίγραφα εγγράφων σχετικά με την παράταση της υποτροφίας στον Γιαννούλη Χαλεπά 1874
Αντίγραφα εγγράφων σχετικά με την παράταση της υποτροφίας στον Γιαννούλη Χαλεπά 1874
Αντίγραφο Αριστείου που απονεμήθηκε στον Γιαννούλη Χαλεπά από τη Βασιλική Ακαδημία του Μονάχου 1875
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αντίγραφο εγγράφου της Βασιλικής Ακαδημίας του Μονάχου σχετικά με την παράταση της υποτροφίας στον Γιαννούλη Χαλεπά 1875
Αντίγραφο εγγράφου σχετικά με τη χορήγηση υποτροφίας στον Ιωάννη Βιδάλη 1875
Αντίγραφα εγγράφων σχετικά με την καταβολή των εξόδων επανόδου του Γιαννούλη Χαλεπά από το Μόναχο 1875
Αντίγραφα εγγράφων σχετικά με την καταβολή των εξόδων επανόδου του Γιαννούλη Χαλεπά από το Μόναχο 1875
Αντίγραφο εγγράφου σχετικά με τη χορήγηση υποτροφίας στον Γιαννούλη Χαλεπά για συνέχιση των σπουδών του στη Ρώμη 1876
Αντίγραφα του βιβλίου κινήσεως του Ψυχιατρείου της Κέρκυρας
Αντίγραφα του βιβλίου κινήσεως του Ψυχιατρείου της Κέρκυρας
Αντίγραφα του βιβλίου κινήσεως του Ψυχιατρείου της Κέρκυρας
Αντίγραφο εγγράφου του Θωμά Θωμόπουλου προς τον διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών, Γεώργιο Ιακωβίδη, σχετικά με την επίσκεψή του στον Γιαννούλη Χαλεπά και την εκτίμησή του για τα έργα του.
Αντίγραφο εγγράφου του Γεωργίου Ιακωβίδη προς το υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως για τον Γιαννούλη Χαλεπά
Αντίγραφο εγγράφου του υπουργείου Εκκλησιατικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως
Αντίγραφο εγγράφου του υπουργείου Εκκλησιατικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως σχετικά με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη μεταφορά έργων του Γιαννούλη Χαλεπά σε γύψο και την αύξηση του οικονομικού βοηθήματος, σε συνέχεια της εισήγησης του Γεωργίου Ιακωβίδη μετά την επίσκεψη του Θωμά Θωμόπουλου στην Τήνο.
Ο Νίκος Μωραΐτης (Αβδηρήτης) περιγράφει τη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά το 1924
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Νίκος Μωραΐτης (Αβδηρήτης) περιγράφει τη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά το 1924
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Νίκος Μωραΐτης (Αβδηρήτης) περιγράφει τη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά το 1924
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Απονομή του Αριστείου Γραμμάτων και Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών 1927
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή του Νίκου Βέλμου στον Γιαννούλη Χαλεπά 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή που έστειλε το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου Νίκος Βέλμος στον Γιαννούλη Χαλεπά, μαζί με το τεύχος «Χαλεπάς» του περιοδικού. Το τεύχος κυκλοφόρησε με αφορμή έκθεση γλυπτών και σχεδίων του γλύπτη, που είχε οργανώσει την ίδια χρονιά ο Βέλμος στο Άσυλον Τέχνης.
Γιαννούλη Χαλεπά
________________
Ένδοξο Γλύπτη
_______________
Επιστολή του Νίκου Βέλμου στον Γιαννούλη Χαλεπά 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή που έστειλε το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου Νίκος Βέλμος στον Γιαννούλη Χαλεπά, μαζί με το τεύχος «Χαλεπάς» του περιοδικού. Το τεύχος κυκλοφόρησε με αφορμή έκθεση γλυπτών και σχεδίων του γλύπτη, που είχε οργανώσει την ίδια χρονιά ο Βέλμος στο Άσυλον Τέχνης.
Εν Αθήναις Νικοδήμου 21
Αγαπητέ μου φίλε και μεγάλε καλλιτέχνα· Πάντα θα σε θυμούμαι κι όταν νομίζεις πως σ’ αμελώ μη θαρρείς πως δεν έχω την έννοια σου. Ανάθεμα στη φτώχεια και στους κακούς ανθρώπους που μας χωρίζουν, μα εγώ ποτέ δε θα χωριστώ από σε. Η Ψυχή μου από θαυμασμό δέθηκε μαζή σου και σε παρακαλώ να μην με ξεχνάς. Περιμένω τη μαύρη ώρα που θα μπορώ να σου στείλω πολλά χρήματα. Μη στενοχωριέσαι και θάρθει, γιατί
Επιστολή του Νίκου Βέλμου στον Γιαννούλη Χαλεπά 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή που έστειλε το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου Νίκος Βέλμος στον Γιαννούλη Χαλεπά, μαζί με το τεύχος «Χαλεπάς» του περιοδικού. Το τεύχος κυκλοφόρησε με αφορμή έκθεση γλυπτών και σχεδίων του γλύπτη, που είχε οργανώσει την ίδια χρονιά ο Βέλμος στο Άσυλον Τέχνης.
εμένα εδώ πολύ με αγαπούν, πολύ με βοηθούν και πολύ με εκτιμούν.
Βλέπεις ένα έργο σου από αφτά που μου χάρισες τ’ αγόρασε ένας πλούσιος και δεν το πήρε. Αν έπερνα αφτά τα λεφτά προτού αρρωστήσω, κι εγώ και το σπίτι μου, θαρχόμουν και θα σούφερνα χιλιάδες. Μα ο πλούσιος φέρθηκε σαν πλούσιος. Ψέφτης. Σου στέλνω το λεύκωμα πούκανα για σένα. Στοίχισε 20 χιλιάδες δραχμές.
Αχ καϋμένε Μπάρμπα Γιαννούλη πολύ με πα
Επιστολή του Νίκου Βέλμου στον Γιαννούλη Χαλεπά 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή που έστειλε το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου Νίκος Βέλμος στον Γιαννούλη Χαλεπά, μαζί με το τεύχος «Χαλεπάς» του περιοδικού. Το τεύχος κυκλοφόρησε με αφορμή έκθεση γλυπτών και σχεδίων του γλύπτη, που είχε οργανώσει την ίδια χρονιά ο Βέλμος στο Άσυλον Τέχνης.
ρεξηγήσανε και δε μ’ άφησαν καρδιά για να σε βοηθήσω· μα μη με λησμονείς. Εκείνοι που λένε ότι θέλουν να σε βοηθήσουν με γελούν κι έτσι φαίνουμαι ψέφτης σε σένα δίχως νάμαι. Λαμβάνεις 500 δραχμές για να πιεις στην υγειά μου ένα κρασάκι και στην υγειά του κ. Κωνσταντινίδη και να θυμάσαι τον πάμφτωχο βέλμο, που πάντα κοίταξε το καλό σου. Τη φροντίδα σου έχει κι ο κύριος Νίκος Κωνσταντινίδης, που αγόρασε ένα έργο σου και σε εκτιμά όσον κανένας στην Ελλάδα. Μάλιστα θα σε
Επιστολή του Νίκου Βέλμου στον Γιαννούλη Χαλεπά 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή που έστειλε το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου Νίκος Βέλμος στον Γιαννούλη Χαλεπά, μαζί με το τεύχος «Χαλεπάς» του περιοδικού. Το τεύχος κυκλοφόρησε με αφορμή έκθεση γλυπτών και σχεδίων του γλύπτη, που είχε οργανώσει την ίδια χρονιά ο Βέλμος στο Άσυλον Τέχνης.
παρακαλέσω να μου γράψεις με τα γράμματά σου αφτές τις αφιερώσεις.
Η Α΄) Αφιερώνεται στον κ. Νικ. Κωνσταντινίδη
Γιαννούλης Χαλεπάς
_____________________________________________
Η β΄. Αφιερώνεται στον κ. Σύρο
Γιαννούλης Χαλεπάς
_____________________________________________
Η Γ. Αφιερώνεται στο Άσυλο Τέχνης
Γιαννούλης Χαλεπάς
_____________________________________________
Η Δ. Αφιερώνεται στο Μίχο Γκιώνη
Γιαννούλης Χαλεπάς
Επιστολή του Νίκου Βέλμου στον Γιαννούλη Χαλεπά 192
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή που έστειλε το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου Νίκος Βέλμος στον Γιαννούλη Χαλεπά, μαζί με το τεύχος «Χαλεπάς» του περιοδικού. Το τεύχος κυκλοφόρησε με αφορμή έκθεση γλυπτών και σχεδίων του γλύπτη, που είχε οργανώσει την ίδια χρονιά ο Βέλμος στο Άσυλον Τέχνης.
Αφτά όπως είναι να τα αντιγράψεις και να μου τα στείλεις και (ρώτησε) μου ότι θέλεις και ότι μπορώ. Ελπίζω νάρθω να σε ιδώ και να σε βοηθήσω όσο μπορώ.
Λαμβάνεις κι ένα καλάθι (…) το βέλμο που τόσο σ’ αγαπά._
Νικ. Βέλμος
Νικοδήμου 21
Αθήνας
Αν θέλεις στείλε μου κάνα δυο έργα σου κι αμέσως θα σου στείλω λεπτά. Θα δανειστώ
Γράμματα της Ειρήνης προς τον Βασίλη Χαλεπά 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γράμματα της Ειρήνης Χαλεπά προς τον σύζυγό της Βασίλη, στα οποία περιγράφει την κατάσταση του θείου του, τονίζει ότι πρέπει να τον πάρουν στην Αθήνα και αναφέρεται σε πρακτικά θέματα
29 Ιουλ 1930
Τετάρτη απόγευμα
Αγαπημένε μου Βασιλάκη είμεθα καλά, αυτό εύχουμαι και για σένα. Αυτή την ώρα ήλθα από τον Πύργο επήγα και εκαθάρισα του θείου το (…) σπίτι. Από την ημέρα όπου ήλθαμε τρώει μαζύ μας. Είναι ενθουσιασμένος, σήμερα μου χάρισε ένα έργον του το φίλημα ωραίον έργον. Έχει πάρα πολλά, εις τας αρχάς όπου ήλθαμε
Γράμματα της Ειρήνης προς τον Βασίλη Χαλεπά 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γράμματα της Ειρήνης Χαλεπά προς τον σύζυγό της Βασίλη, στα οποία περιγράφει την κατάσταση του θείου του, τονίζει ότι πρέπει να τον πάρουν στην Αθήνα και αναφέρεται σε πρακτικά θέματα.
του λέμε θείε πηγαίνουμε στας Αθήνας; μου απήντησε με μεγάλην ευχαρίστησιν πηγαίνουμε θέλω να πάω στην Αθήνα, ναι πρέπει να πάω (…) αυτό εννοείται του το είπαμε την πρώτην ημέρα όπου ήλθαμε, αλλά σημείωσε Βασιλάκη μου δεν περνούσε ημέρα να μην με ερωτήση πότε θα φύγουμε, σήμερον ήρθε να φάγη το μεσημέρι και μου λέγει εκουράστηκα Ειρήνη πότε θα πάμε στην Αθήνα.
Γράμματα της Ειρήνης προς τον Βασίλη Χαλεπά 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γράμματα της Ειρήνης Χαλεπά προς τον σύζυγό της Βασίλη, στα οποία περιγράφει την κατάσταση του θείου του, τονίζει ότι πρέπει να τον πάρουν στην Αθήνα και αναφέρεται σε πρακτικά θέματα.
Το Σεπτέμβριο θείε μου, ε, καλά κοντέβουμε, τον ρώτισα το πρωί που ήμουνα σπίτι του πειο είνε θείε μου το καλλίτερον σας έργον από αυτά όπου κάνετε, μου απήντησε κανένα στην Αθήνα θα κάνω καλά πράγματα, Βασιλάκη μου σκέψου τι να κάνουμε η ιδική μου ιδέα είνε να τον πάρουμε το θείο είνε πολύ ήσυχος άνθρωπος εξ άλλου έχει και το επίδομα, αυτό το μικρό, κάνει και καλύτερα πράγματα Βασιλάκη μου απότι
Γράμματα της Ειρήνης προς τον Βασίλη Χαλεπά 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γράμματα της Ειρήνης Χαλεπά προς τον σύζυγό της Βασίλη, στα οποία περιγράφει την κατάσταση του θείου του, τονίζει ότι πρέπει να τον πάρουν στην Αθήνα και αναφέρεται σε πρακτικά θέματα.
έκανε, που ξεύρεις εάν κάνη κανένα αριστούργημα και (σωθούμαι) όλοι μας. Αλλά εκτός αυτού και από απόψεως ανθρωπισμού πρέπει να τον πάρουμε το χειμώνα αυτού πηγαίνει έρχεται μέσα στο κρύο να φάγη ένα κοματάκι ψωμί, και αν αρωστήση άφισε τα.
Γράμματα της Ειρήνης προς τον Βασίλη Χαλεπά 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γράμματα της Ειρήνης Χαλεπά προς τον σύζυγό της Βασίλη, στα οποία περιγράφει την κατάσταση του θείου του, τονίζει ότι πρέπει να τον πάρουν στην Αθήνα και αναφέρεται σε πρακτικά θέματα.
Η Ευτυχία σας στέλνει τα φιλιά της
Παρασκευή απόγευμα ώρα 5
Πολυαγαπημένε μου ανδρούλη
Είμεθα καλά το πρωί σου έγραψα και άλλο γράμμα αλλά όσο βραδυάζει με πιάνει τρέλλα και μόνον γράφοντας παρηγορούμαι δεν βλέπω την ώρα να τελειώσουν οι ημέρες, βασιλάκη μου (μήπως) είνε εύκολον να κανονίσης το εισητήριον μας από αυτού με τον ίδιον τρόπον (ενοείτε) του ερχομού για να μην μας στοιχίση ο ερχομός, γράψε μου εάν μπορής. Για το θείο να μην ανησυχής διόλου είναι ησυχότατος όπως σου γράφω και εις το πρωινόν μου γράμμα μόνον κανόνισέ τα με τον Κον (…) για το υπόγειον θέλει να εργασθή με (ευρωπαϊκό) πηλό (…) για ένα δύο μήνες του το ζητάς και με μικρόν ενοίκιον επί του παρόντος βέβαια; Βασιλάκη μου χρυσό μου πεδί είνε βαργιά η καλογερική ο χωρισμός δεν υποφέρετε, για τον Γιάννη δεν μου γράφεις (…) πρέπει πάση θυσία
Γράμματα της Ειρήνης προς τον Βασίλη Χαλεπά 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γράμματα της Ειρήνης Χαλεπά προς τον σύζυγό της Βασίλη, στα οποία περιγράφει την κατάσταση του θείου του, τονίζει ότι πρέπει να τον πάρουν στην Αθήνα και αναφέρεται σε πρακτικά θέματα.
να διορθωθή η ταράτσα όχι όλο το σπίτι και εφόσον είμε εγώ θα στοιχίση ολιγότερον, δεν μου γράφεις έλαβες το τυράκι με τον ταχυδρόμον που έφερε την μυτζήθρα εάν το έλαβες και σου ήρεσε να στείλο περισότερον για τον Κον (…) εις τον οποίον προσφέρεις και τους χαιρετισμούς μου, μου γράφεις Βασιλάκη όταν θα (έλθη) ο θείος αυτού δεν ημπορούμε να δεχθούμε μην ανησυχείς και θα δεχθούμε και θα διασκεδάσουμε μόνον υγεία, εξ άλλου εμείς (πηγαίνουμε) για ένα μεγάλο καλό θα λάβης με τον ταχυδρόμο Κυριάκο 2 κάσες η μία είν δική μας περιέχει 1 αγγελούδι και ένα κεφαλάκι το άλο είνε της Ευτυχίας. Τα άλα θα τα στείλω αργότερα διότι δεν ήβρα κάσες, γράψε μου πόσον θα πληρώσης για να ιδώ εάν δεν συμφέρει ο ταχυδρόμος να τον αλάξουμε θα λάβης και ένα καλαθάκι με τυράκια να προσφέρης του Κου Λύχρου καθώς και τους
Εκλογή του Γιαννούλη Χαλεπά ως Επίτιμου Προέδρου της Ένωσης Ελεύθεροι Καλλιτέχναι 1934
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αντίγραφα εγγράφων σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος στον Γιαννούλη Χαλεπά, 1914, 1916, 1930, 1936
Αντίγραφα εγγράφων σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος στον Γιαννούλη Χαλεπά, 1914, 1916, 1930, 1936
Αντίγραφα εγγράφων σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος στον Γιαννούλη Χαλεπά, 1914, 1916, 1930, 1936
Αντίγραφα εγγράφων σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος στον Γιαννούλη Χαλεπά, 1914, 1916, 1930, 1936
Επιστολή σχετικά με οικονομική ενίσχυση του Γιαννούλη Χαλεπά από το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας της Τήνου 1935
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή του λαογράφου Κίτσου Μακρή προς τον Γιαννούλη Χαλεπά 1936
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αντίγραφο της διαθήκης του Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αντίγραφο της διαθήκης του Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αντίγραφο της διαθήκης του Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αντίγραφο της διαθήκης του Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Παραγγελίες έργων
Συμφωνητικά, αναθέσεις και προσωπικές αναμνήσεις προσφέρουν πληροφορίες για την καλλιτεχνική δραστηριότητα του Γιαννούλη Χαλεπά μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα το 1930 και αποκαλύπτουν πτυχές της προσωπικότητάς του.
Συμφωνητικό κατασκευής ανάγλυφου αγγέλου για τον τάφο του Ιωάννη Πολίτη στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας και φωτογραφία του έργου 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Συμφωνητικό κατασκευής ανάγλυφου αγγέλου για τον τάφο του Ιωάννη Πολίτη στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας και φωτογραφία του έργου 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Συμφωνητικό κατασκευής ανάγλυφου αγγέλου για τον τάφο του Ιωάννη Πολίτη στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας και φωτογραφία του έργου 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Συμφωνητικόν
Εν Αθήναις σήμερον την 3η του μηνός (Φεβρουαρίου) 1931 οι (ανωτέρω) συμβαλλόμενοι αφ’ ενός η Κυρία Θηρεσία χήρα Ι. Πολίτη και αφ’ ετέρου ο κ. Βασίλειος Χαλεπάς, (ενεργών υπό την αυτήν …) ήτοι κατ’ εντολήν και εξ ονόματος του θείου του κ. Γιαννούλη Χαλεπά, συνεφώνησαν και (…) τα εξής: σχετικώς με τον ημίγλυφον μαρμάρινον άγγελον ον ο τελευταίος είχεν αναλάβει κατά το ως άνω συμφωνητικόν να κατασκευάση. Το εκ γύψου ανάγλυφον επερατώθη ήδη υπό του κ. Γιαννούλη Χαλεπά και παρεδόθη εις την Κυρίαν Θηρεσίαν Ι. Πολίτη, εις την οποίαν και ανήκει πλέον κατά κυριότητα, ούτος δε, ο κ. Γιανν. Χαλεπάς έλαβε διά
Συμφωνητικό κατασκευής ανάγλυφου αγγέλου για τον τάφο του Ιωάννη Πολίτη στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας και φωτογραφία του έργου 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
χειρός του συμβαλλομένου κατ’ εντολήν του ανεψιού του κ. Β. Χαλεπά το κατά την μέχρι τούδε (…) συμφωνηθέν ποσόν των δραχμών τεσσαράκοντα πέντε χιλιάδων (…) 45.000 εις τρεις δόσεις κατά τα εντός του ανωτέρω συμφωνητικού καθορισθέντων, ως αποδεικνύεται εκ των (…) της κ. Θηρεσίας Ι. Πολίτη (…) τριών αποδείξεων. Ήδη ο κ. Β. Χαλεπάς δηλοί κατ’ εντολήν και εξ ονόματος του θείου του κ. Γιανν. Χαλεπά ότι ούτος (…)
Το υπόλοιπο χειρόγραφο είναι πολύ δυσανάγνωστο.
Συμφωνητικό κατασκευής ανάγλυφου αγγέλου για τον τάφο του Ιωάννη Πολίτη στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας και φωτογραφία του έργου 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή στον Γιαννούλη Χαλεπά σχετικά με την κατασκευή προτομής 1937
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Κύριον Χαλεπά Γλήπτην
Οδός Δαφνομήλη 35 Αθήνας
Κύριε
Κατόπιν διαφόρων συστάσεων φίλων σας και γνωστών σας δεν μου επιτρέπετε παντελώς να αμφηβάλω περί του ειλικρινούς χαρακτήρος σας διά τούτο δεν ηθέλησα (όπως) τας προφορικάς μας συμφωνείας αναφέρωμεν γραπτός προς αποφηγήν παρεξηγήσεων τας οποίας ως σας είπα και προφορικός σήμερον το πρωί εις το σπίτι σας αποφεύγω όσον μου είνε δυνατόν. Διά τούτο ορίμος σκεφθής θα σας παρακαλούσα αν σας ήταν δυνατόν να μου γράψετε μία σημίωσιν διο λόγια και μου την αποστείλετε εις την κατωτέρω διεύθυνσιν δεν πιστεύω ότι θα φέρετε καμίαν αντίρησιν ούτε και παρεξήγησιν εφόσον σήμερον το πρωί ενόπιον της ανηψιάς σας και του τεχνίτου σας Κ. Μαυρομαρά δεν έφερεν καμίαν απολύτως αντίρησιν. Ήδη αναλαμβάνετε να κάμετε ένα προσχέδειο προτομής της μακαρίτηδος συζύγου μου διά γύψον και (…) το οποίον προσχέδειο θα είνε ομοιότατον με τας φωτωγραφίας ας σας έδοσα, το προσχέδειον αυτό θα είνε της απολήτου εγκρίσεώς μου, εν περιπτώση και θα είνε ομοιότατον με τας φωτωγραίας και της αρεσκείας μου (…) τότε εάν έλθωμε εις συμφωνίαν όπως κάμετε την πραγματικήν και φυσικόν μέγεθος ή ως συνήθως εις το μέγεθος προτομήν διά μαρμάρου. Εν περιπτώση και το προσχέδιον δεν θα είνε της αρεσκείας μου θα αναφέρετε ότι δεν θα έχετε καμίαν απολήτος απέτησην διά την εργασίαν του προσχεδίου, θα σας παρακαλέσω όπως το ταχείτερον μου αποστείλετε την ζητηθείσαν επιστολήν, άλλως σας παρακαλώ μην αρχίσετε την εργασίαν (…)
Σας χερετώ
υπογραφή
Ευχαριστήριο του Γιαννούλη Χαλεπά προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Εμμανουήλ Τσουδερό 1937
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αθήναι 13 Ιανουαρίου 1937
Φίλε κ. Τσουδερέ
Σας παρακαλώ να δεχθήτε τις πιο θερμές ευχαριστίες μου για την καλωσύνη που είχατε να μ’ ευχηθήτε στη γιορτή μου.
Πολύ βαθειά με συνεκίνησε το ηγεμονικό σας δώρο μα πολύ περισσότερο για την τιμή που μου γίνεται και γενικώτερα στην τέχνη.
Σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου
Με ξεχωριστή τιμή
Γιαν Xαλεπάς
Σημειώματα σχετικά με την εκτέλεση της προτομής του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Εμμανουήλ Τσουδερού 1937
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Κυρία Χαλεπά
Κατ’ εντολήν του κ. Διοικητού σας γράφω και σας πληροφορώ ότι αύριο πρωί 6/7/37 θα έλθη σπίτι σας εις τας 91/2 π.μ. για πόζα. Χαιρετισμούς
υπογραφή δυσανάγνωστη
_________________________________________________________________________________________________
Σημειώματα σχετικά με την εκτέλεση της προτομής του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Εμμανουήλ Τσουδερού 1937
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Μου σημειώνετε την τηλεφωνικήν σύνδεσίν σας δηλ. τον αριθμόν.
υπογραφή δυσανάγνωστη
Η προτομή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Εμμανουήλ Τσουδερού 1937
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Η προτομή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Εμμανουήλ Τσουδερού 1937
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Εμμανουήλ Τσουδέρος
Εμμανουήλ Τσουδέρος
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα για τον Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα με αφορμή τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά, στην οποία περιγράφει τις συναντήσεις της μαζί του για την κατασκευή επιτύμβιου αναγλύφου στον τάφο της κόρης της, Κλεοπάτρας, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.
Γιαννούλης Χαλεπάς
Ο ήρεμος γλυκύς και ευγενής
__________________________
Εις Μνήμην του για την δόξα της Ελλάδος
__________________________
Όταν το 1928 απώλεσα την κόρην μου Κλεοπάτραν διά την οποίαν ήμην απαρηγόρητος, ο σεβαστός μου ιερεύς κ. Δ. Τσεβάς όστις εγνώριζε πολύ (την (…) μου όπως την λέγαμε) μου υπέδειξε, και με υπεκίνησε τρόπον τινά, να δημιουργήσω ασχολίαν διά του τάφου της. Είχε μέγιστον δίκηο. Μου υπέδειξε τον Γεωργαντήν όστις και έκτισε το μνημείον. Ο Γεωργαντής μου εσχεδίασε επίσης εάν ήθελα την προτομήν. Πράγματι το εσκέφθην αλλ’ άφησα να το συζητήσω με τον σύζυγό μου και με τα παιδιά μου. Σας ζητώ συγγνώμη διά την παρέκβασιν ως απαραίτητον. Αιφνιδίως επληροφορήθην ότι
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα για τον Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα με αφορμή τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά, στην οποία περιγράφει τις συναντήσεις της μαζί του για την κατασκευή επιτύμβιου αναγλύφου στον τάφο της κόρης της, Κλεοπάτρας, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.
επανήλθεν ο Γιαννούλης Χαλεπάς. Ταράχθηκα! Αύτη ήταν η παρηγοριά μου, διότι η άμοιρη κορούλα μου, δεν είχε πάει ποτέ εις το Αον Νεκροταφείον (ούτε αλλού φοβουμένη το μοιραίον) παρά μόνον για να θαυμάση το καλλιτέχνημα που έλεγαν για την «Κοιμωμένη του Χαλεπά»!
__________________________
Εσπεύσαμε αμέσως ο σύζυγός μου και τα παιδιά μου, πήγαμε εις την οδόν Δαφνομήλη 21, πέρνοντας μαζύ μας αρκετές φωτογραφίες της. Μας δέχθηκαν όλοι των εγκάρδια πληροφορημένοι για το δυστύχημά μας. Μας δέχθηκε και ο αλησμόνητος Γιαννούλης Χαλεπάς ευγενέστατος, ήρεμος, μειλήχιος με το αγγελικό του μηδείαμα που σας τραβούσε και με το ερευνητικό του βλέμμα, εσπούδαζε τρόπον τινά τους επισκέπτας.
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα για τον Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα με αφορμή τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά, στην οποία περιγράφει τις συναντήσεις της μαζί του για την κατασκευή επιτύμβιου αναγλύφου στον τάφο της κόρης της, Κλεοπάτρας, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.
Μας ζήτησε τες φωτογραφίες, έριξε το βλέμα του ερευνητικόν αλλά ταχύ, γνώστης βαθύς της τέχνης του εξέλεξε ότι του ήρεσε και μου λέγει: «Αυτήν». Ανελύθην εις δάκρυα με λυγμούς, διότι κι εγώ αυτήν είχα υπ’ όψιν μου (αν και ο γυιός μου δεν συμφωνούσε (ως εξεζητημένον). Φυσικά δεν του είχα εγώ υποδείξει. Με χάιδεψε και μου είπε ωχρός κι εκείνος και λυπημένος: Μην στενοχωρείσθε, θα ζωντανέψω την κόρην σας. Μ’ ερώτησε «πόσων ετών ήτο» και του είπα «19 ετών και 31/2 μηνών διπλωματούχος σολίστ και είμεθα έτοιμοι για την Γερμανία τότε ακριβώς για να πάρη το δίπλωμα βιρτουοζιτέ». Συνεκινήθη. Ασφαλώς ένοιωσε το δικό του δράμα. Έβλεπε κανείς το βάθος αυτού του ξυπνήματος του μεγάλου Καλλιτέχνου με βάθος! Με συνεβούλευε να εκτελέση όπως ήτο η φωτογραφία δηλαδή εις το πιάνο η κόρη μου κι εγώ δίπλα. Αδικαιολογήτως εντελώς ηρνήθην. Ήθελα μόνη της να είναι! Αδίκως.
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα για τον Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα με αφορμή τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά, στην οποία περιγράφει τις συναντήσεις της μαζί του για την κατασκευή επιτύμβιου αναγλύφου στον τάφο της κόρης της, Κλεοπάτρας, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.
Τώρα αναγνωρίζω τον λόγον που είχε η σκέψις του και πράγματι επρόσεξα ότι τον πείραξε η άρνησις (ώρα και της κ. Αφεντούλη η επέμβασις). Άμποτε να επεβάλλετο και σε μένα! Τον ρωτήσαμε: «πότε μπορούμε να έλθωμε;» Μας απήντησε: «Αμέσως αύριο». Πράγματι την επομένην τον ηύραμε εις το επί της οδού Δαφνομήλη 21 νυν 35 ατελιέ του εις την οικίαν του ανεψιού του κ. Βασιλ. Χαλεπά. Τον βρήκαμε να πλάθη τον πηλόν διά το αριστούργημά του τον έρωτα, και ηρώτησε την κόρην μου Ιοκάστην: «αυτό σας ενδιαφέρει;» (Πώς λοιπόν ευρίσκοντο άτομα να αμφισβητούν το ξαναζωντάνεμά του;) Το καλλιτεχνικόν του ταλέντο ποτέ δεν τον εγκατέλειψε. Τούτο απεδείχθη απ’ όλα τα ωραιότατα τελευταία του έργα, από τα οποία δυστυχώς του έλειψε ο σπουδαίος εκτελεστής του Πέτρος αποθανών και μην προλαβών να εκτελέση και το της κόρης μου.
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα για τον Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα με αφορμή τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά, στην οποία περιγράφει τις συναντήσεις της μαζί του για την κατασκευή επιτύμβιου αναγλύφου στον τάφο της κόρης της, Κλεοπάτρας, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.
Και πάλιν συγγνώμην διά την διακοπήν. Τον βρήκαμε να πλάθη τον πηλόν σαν ένα άθυρμα με αξιοθαύμαστη ευχέρεια και με το διακριτικόν του μειδείαμα άπλωσε και μας χαιρέτησε εγκάρδια με το μικρό του δακτυλάκι, λέγοντάς μας να μην μας λερώση με πηλούς. Θαυμάσαμε την ταχύτητα της αποδόσεώς του. Και θαυμάσαμε τον υπέροχον Γλύπτην και άνθρωπον. Προσκύνημα είχαμε όταν πηγαίναμε. Και πηγαίναμε κάθε μέρα και ουδέποτε παρουσίασε ούτε για μια στιγμή το βλέμμα του κούρασι, ή ανία διότι θα τον ενοχλούσαμε εις την ιεράν του στιγμήν της υπερόχου δημιουργίας. Γλυκύς και προσηνής μειδιών μας υπεδέχετο. Άπειρη γαλήνη έλαμπε εις το γλυκύτατο πρόσωπό του. Πράγματι ζωντάνεψε την κόρη μου και μένα την τραυματισμένη Μάνα της. Αιωνία του η δοξασμένη μνήμη του.
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα για τον Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα με αφορμή τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά, στην οποία περιγράφει τις συναντήσεις της μαζί του για την κατασκευή επιτύμβιου αναγλύφου στον τάφο της κόρης της, Κλεοπάτρας, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.
Λυπούμαι που δεν δύναμαι να δώσω τον χαρακτηρισμόν της ζωντάνιας του. Αύτη ωφείλεται κυριολεκτικώς από την αφοσίωσιν με την οποίαν τον περιέβαλον όλοι οι περί αυτόν ανεψιοί του, και ιδίως η γλυκυτάτη κ. Ειρήνη Β. Χαλεπά ήτις, με την μητρικήν της ούτως ειπείν αφοσίωσιν και λατρευτήν περίθαλψιν μετέδωσε εις το κοιμισμένο, το πικραμένο πνεύμα του την ζωντάνια της. Και του ενέσπειρε την σκέψιν της ζωής. Και εις εμέ ενέπνευσε ο αλησμόνητος Καλλιτέχνης διά της δημιουργίας του, την Ζωήν. Και ανέλαβε αμέσως την εκτέλεσιν του έργου. Οι δικοί μου ήθελαν άγαλμα, αλλά με ανεχαίτησε το οικονομικόν ζήτημα τότε, και ο αείμνηστος Μεγάλος φίλος μας, εννοήσας, μου υπέδειξεν την εις ανάγλυφον εκτέλεσιν, διά το οικονομικότερον. Είχε λοιπόν σώον πνεύμα ή όχι; Ετελείωσε το εις τον πηλόν, μετ’ ολίγον ταχύτατα και εις τον γύψον θαυμάσιον το οποίον όμως περί το τέλος της εις
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα για τον Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα με αφορμή τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά, στην οποία περιγράφει τις συναντήσεις της μαζί του για την κατασκευή επιτύμβιου αναγλύφου στον τάφο της κόρης της, Κλεοπάτρας, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.
το Μάρμαρον εκτελέσεως εκλάπη από καλοθελητάς και εκμεταλευτάς του πρωτοτύπου, και το συνεπλήρωσε έτερος μαρμαρογλύπτης ονόματι από το τότε οικόπεδον της πολυκατοικίας βιζαβί της Πύλης Αδριανού όπου ήτο το μαρμαρογλυφείον κ. Περάκη. Και έκτοτε εξηφανίσθη ασφαλώς προς εκμετάλευσιν του μεγάλου ονόματος, διότι ήτο υπογεγραμμένον. Όταν ετελείωσε (το παρηκολούθην διαρκώς) και πήγαμε να το τοποθετήσωμε εις το Μνημείον, ήλθε μαζύ μας, και μας υπέδειξε πώς και πού έπρεπε να τοποθετηθή, το οποίον και υπάρχει ακόμη τη υποδείξει του! Αυτός είναι ο Μεγάλος άρρωστος που όμως δεν ήτο άρρωστος.
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα για τον Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή της Μερόπης Τούμπα με αφορμή τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά, στην οποία περιγράφει τις συναντήσεις της μαζί του για την κατασκευή επιτύμβιου αναγλύφου στον τάφο της κόρης της, Κλεοπάτρας, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.
Ταύτα γράφω διά να αποστομόσω τους αμφισβητούντας το γνήσιον της εκτελέσεως του επί του πιάνου αναγλύφου κόρης Κλεοπάτρας Ν. Τούμπα υπό του αειμνήστου μεγάλου Γιαννούλη Χαλεπά.
Δεν ήτο άρρωστος έως το τέλος του εις το ωραίο δωμάτιόν του το όλον φως και αέρα αλλ’ είχε την σκέψι του πάντα βαθειά για κάπποιο δημιούργημα κάτι ανώτερο, ουράνιο.
Ο αλησμόνητος φίλος μας ζη πάντοτε και παντού.
Μερόπη Ν. Τούμπα
Η διάσωση του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1938 ο Γιαννούλης Χαλεπάς έφυγε από τη ζωή. Ήδη όμως πριν από τον θάνατό του είχαν ξεκινήσει προσπάθειες για τη διάσωση του έργου του και την ίδρυση μουσείου στο χώρο που ήταν το εργαστήριό του.
Στις 30 Αυγούστου 1938 ο λογοτέχνης Στρατής Δούκας, ο πιο αφοσιωμένος ερευνητής του έργου του, με επιστολή του στον Κωστή Μπαστιά, διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του υπουργείου Παιδείας, πρότεινε τη δημιουργία ενός άνετου εργαστηρίου στην οδό Δαφνομήλη 35, στο σπίτι των ανιψιών του γλύπτη, το οποίο, μετά το θάνατό του, θα μετατρεπόταν σε μουσείο. Την πρόταση αυτή επαναλάμβανε σε συλλυπητήρια επιστολή του προς την ανιψιά του γλύπτη Ειρήνη Χαλεπά στις 19 Σεπτεμβρίου 1938.
Τον Ιούλιο του 1947 ο Δημήτριος Ευαγγελίδης, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, μαζί με προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού χώρου, σε κείμενό τους (με αδιευκρίνιστο προορισμό ή παραλήπτη), χαρακτήριζαν «εθνική ανάγκη» την περισυλλογή και συγκέντρωση των έργων του Χαλεπά στο χώρο που χρησιμοποιούσε ως εργαστήριο και τη μετατροπή του σε μουσείο.
Το 1949 ο ανιψιός του, Βασίλειος Χαλεπάς, έκανε αίτηση για δάνειο στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ανέγερση ξεχωριστού ορόφου, όπου θα τοποθετούνταν τα έργα του γλύπτη. Η αίτηση συνοδευόταν από επιστολή στήριξης με τίτλο «Περί της αξίας του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά και της ανάγκης διαφυλάξεώς του», υπογεγραμμένη από προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού χώρου, καθώς και από τον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνο Καλλιγά.
Οι ενέργειες που έγιναν όμως δεν είχαν αποτέλεσμα.
Επιστολή του Στρατή Δούκα προς τον Κωστή Μπαστιά 1938
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή του Στρατή Δούκα προς τον Κωστή Μπαστιά 1938
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή του Στρατή Δούκα προς τον Κωστή Μπαστιά 1938
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή του Στρατή Δούκα προς τον Κωστή Μπαστιά 1938
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή για τη διάσωση του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά 1947
Επιστολή υπογεγραμμένη από τους Δημήτριο Ευαγγελίδη, διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης, Επαμεινώνδα Θωμόπουλο, ακαδημαϊκό, Μιχάλη Τόμπρο και Ουμβέρτο Αργυρό, καθηγητές Α.Σ.Κ.Τ., Σπύρο Μαρινάτο και Ηλία Μαριολόπουλο, καθηγητές Πανεπιστημίου, Δημήτρη Πικιώνη, Αντώνη Σώχο, Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα και (;) Κυριαζή, καθηγητές Πολυτεχνείου και (;) Γουναρά, πρύτανη Πολυτεχνείου, για την ανάγκη περισυλλογής και συγκέντρωσης των έργων του Γιαννούλη Χαλεπά στο χώρο που ήταν το εργαστήριό του.
Είναι γνωστόν ότι ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο μεγαλύτερος γλύπτης της νεωτέρας Ελλάδος, όταν απέθανε προ ολίγων ετών κατέλιπε σπουδαιότατα έργα εις γύψον ή πηλόν, τα οποία θα απετέλουν τιμήν εις πάντα γλύπτην οπουδήποτε του κόσμου και εθνικήν υπερηφάνειαν διά πάντα Έλληνα. Δυστυχώς τα έργα ταύτα κινδυνεύουν σήμερον να καταστραφούν ελλείψει χώρου και ανέτου τοποθετήσεως. Είναι λοιπόν απαραίτητος και ούτως ειπείν εθνική ανάγκη να περισυλλεγούν και συγκεντρωθούν εις τον χώρον, όστις και άλλοτε είχε χρησιμεύσει ως εργαστήριον του γλύπτου. Και νομίζομεν ότι προς τούτο πρέπει να ληφθή παν μέτρον, όπως εκκενωθή ο χώρος ούτος υπό των κατεχόντων αυτόν ενοικιαστών, οπότε θα είναι δυνατόν να αποτελέση εν μικρόν Μουσείον των καταλοίπων του μεγάλου γλύπτου και να κατοχυρωθή η εξασφάλισις και περίσωσις των πολυτίμων τούτων έργων.
Διά τούτο ποιούμεθα έκκλησιν θερμοτάτην εις πάντα δυνάμενον να βοηθήση εις την εθνικήν ταύτην υπηρεσίαν.
Αίτηση του Βασιλείου Χαλεπά προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χορήγηση δανείου 1949
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επιστολή Περί της αξίας του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά 1949
Επιστολή στήριξης υπογεγραμμένη από προσωπικότητες της εποχής, η οποία συνόδευε την αίτηση χορήγησης δανείου που είχε καταθέσει ο Βασίλειος Χαλεπάς στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ανέγερση ξεχωριστού ορόφου στο σπίτι του, στην οδό Δαφνομήλη 35, όπου θα τοποθετούνταν τα έργα του Γιαννούλη Χαλεπά.
Η δωρεά της Τράπεζας της Ελλάδος προς την Εθνική Πινακοθήκη
Τον Ιούνιο του 1949 την διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης ανέλαβε ο Μαρίνος Καλλιγάς. Θαυμαστής του έργου του Χαλεπά, ο Καλλιγάς ενδιαφέρθηκε αμέσως για την απόκτηση γλυπτών του. Με τον τρόπο αυτό, και αφού οι προσπάθειες για την ανέγερση εργαστηρίου και τη μετατροπή του σε μουσείο δεν είχαν αποτέλεσμα, η Πινακοθήκη θα συνέβαλε στη διάσωση έργων του γλύπτη και συγχρόνως η συλλογή γλυπτικής θα εμπλουτιζόταν με μερικά από τα πιο αξιόλογα έργα της νεοελληνικής γλυπτικής.
Η Πινακοθήκη όμως δεν μπορούσε να διαθέσει χρήματα για αγορά και έτσι ο Καλλιγάς απευθύνθηκε στους διοικητές της Εθνικής ΤράπεζαςΓεώργιο Πεσμαζόγλου και της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Μαντζαβίνο. Στην έκκλησή του ανταποκρίθηκε ο Γεώργιος Μαντζαβίνος και η Τράπεζα της Ελλάδος διέθεσε το ποσό, με το οποίο αγοράστηκαν από τον ανιψιό του γλύπτη, Βασίλειο Χαλεπά, δέκα γλυπτά, ένα σχέδιο και ένα κατάστιχο με σχέδια, τα οποία παρελήφθησαν στις 20 Μαΐου 1950.
Τα έργα αυτά, μαζί με το Κεφάλι σατύρου του 1878, που είχε επίσης δωρίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, το 1937, και τον Σάτυρο που παίζει με τον Έρωτα (1877), δωρεά των κληρονόμων του Άγγελου Κανελλόπουλου το 1950, αποτέλεσαν τον πρώτο αντιπροσωπευτικό πυρήνα έργων του γλύπτη, που εμπλουτίστηκε στη συνέχεια με δωρεές και αγορές, ώστε σήμερα οι συλλογές της Πινακοθήκης να περιλαμβάνουν 22 γλυπτά 27 σχέδια, ένα κατάστιχο με 45 σχέδια και ένα μπλοκ τηλεγραφημάτων με 45 σχέδια, παρουσιάζοντας μια ικανοποιητική εικόνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Γιαννούλη Χαλεπά.
Επιστολή του Μαρίνου Καλλιγά προς τον Γεώργιο Μαντζαβίνο 1949
Επιστολή του Μαρίνου Καλλιγά προς τον Γεώργιο Μαντζαβίνο 1949
Επιστολή του Μαρίνου Καλλιγά προς τον Γεώργιο Μαντζαβίνο 1950
Επιστολή του Μαρίνου Καλλιγά προς τον Γεώργιο Μαντζαβίνο σχετικά με τις ενέργειές του και τα έργα του Γιαννούλη Χαλεπά που έχουν επιλεγεί για αγορά
Επιστολή του Μαρίνου Καλλιγά προς τον Γεώργιο Μαντζαβίνο 1950
Επιστολή του Μαρίνου Καλλιγά προς τον Γεώργιο Μαντζαβίνο σχετικά με τις ενέργειές του και τα έργα του Γιαννούλη Χαλεπά που έχουν επιλεγεί για αγορά
Ευχαριστήρια επιστολή της Επιτροπής Επίβλεψης της Εθνικής Πινακοθήκης προς τον Γεώργιο Μαντζαβίνο 1950
Ευχαριστήρια επιστολή του Μαρίνου Καλλιγά προς τον Γεώργιο Μαντζαβίνο 1950
Πρωτόκολλο παραλαβής των έργων του Γιαννούλη Χαλεπά 1950
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Πρωτόκολλον παραλαβής
Σήμερον την 20 Μαΐου 1950 ο κάτωθι υπογραφόμενος Μαρίνος Γ. Καλλιγάς διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης παρέλαβα διά την Εθνικήν Πινακοθήκην τα εξής έργα του γλύπτου Γιαννούλη Χαλεπά παρά του κυρίου Βασιλείου Χαλεπά
1) Μεγάλη Αναπαυομένη
2) Ερμής και Πήγασος
3) Σκέψις
4) Ξάπλωμα
5) Μήδεια
6) Αγγελάκι
7) Θεριστής
8) Κυνηγός
9) Αλέξανδρος και Βαρβάρα
10) Γρηά
11) Σχέδιον αυτοπροσωπογραφία του Γ. Χαλεπά
Εν Αθήναις τη 20 Μαΐου 1950
Μαρ. Γ. Καλλιγάς
Δ/της Εθν. Πινακοθήκης
Δήλωση του Βασιλείου Χαλεπά προς την Εθνική Πινακοθήκη 1950
Δήλωσις
Βασιλείου Χαλεπά του Νικολάου υπαλλήλου
της Τραπέζης της Ελλάδος κατοίκου Αθηνών,
οδός Δαφνομήλη 35
Προς
Την Εθνικήν Πινακοθήκην
Ενταύθα
Δηλώ διά της παρούσης μου ότι τα κάτωθι περιγραφόμενα δέκα (10) τον αριθμόν και εν σχέδιον επί χάρτου και παρ’ υμών εκλεγέντα, αγορασθέντα δε παρά της Τραπέζης της Ελλάδος και δωρηθέντα υμίν αντί ποσού πεντήκοντα εκατομμυρίων (Δρχ 50000000) όπερ και εισέπραξα παρ’ αυτής σήμερον γλυπτικά έργα (προπλάσματα εκ γύψου και πηλού) του αποθανόντος γλύπτου Γιαννούλη Χαλεπά ανήκον εις εμέ κατά πλήρους ιδιοκτησίας δικαίωμα και ότι εισπράξας το ως άνω αναφερόμενον τίμημα μεταβιβάζω την κυριότητα αυτών εις την Εθνικήν Πινακοθήκην.
Τα ως άνω έργα είνε τα κάτωθι:
1. Πρόπλασμα εκ γύψου ύψους 0,50 του μέτρου και διαστάσεων της βάσεώς του 1,56Χ060 παριστάνον γυναίκαν γυμνήν εξηπλωμένην επί κλίνης και γνωστόν υπό το όνομα «Η Αναπαυομένη»
2. Πρόπλασμα εκ γύψου 0,72 και 0,56Χ029 αποτελούν σύνθεσιν με κύριον θέμα Ερμής επί Πήγασσος γνωστόν υπό όνομα «Πήγασσος»
3. Πρόπλασμα εκ γύψου 062Χ038Χ033 όπερ παριστά προτομήν ανδρός και επί της κεφαλής γυναικείαν μορφήν ονομαζομένην «η Σκέψις»
Δήλωση του Βασιλείου Χαλεπά προς την Εθνική Πινακοθήκη 1950
– συνέχεια –
4. Πρόπλασμα εκ γύψου ύψους 0,26Χ0,42Χ019 όπερ παριστά γυναίκα εξαπλωμένη και ονομαζομένη το «Ξάπλωμα»
5. Πρόπλασμα εκ γύψου ύψους 0,72Χ042Χ025 όπερ παριστά γυναίκα ήτις κρατεί από τα χέρια δύο παιδιά και ονομαζομένη «Μήδεια»
6. Πρόπλασμα εκ πηλού ύψους 0,33Χ027Χ019 όπερ παριστά προτομήν αγγέλου ονομαζόμενον το «Αγγελάκι»
7. Πρόπλασμα εκ πηλού ύψους 061Χ021Χ028 όπερ παριστά θεριστήν και ονομαζόμενον ο «Θεριστής»
8. Πρόπλασμα εκ γύψου 0,65Χ0,26Χ019 όπερ παριστά κυνηγόν και ονομαζόμενον ο «Κυνηγός»
9. Πρόπλασμα εκ πηλού ύψους 0,54Χ0,18Χ027 αμφίμορφον όπερ παριστά προτομήν ανδρός και ορθίαν γυναίκα ονομαζόμενον «Αλέξανδρος»
10. Πρόπλασμα εκ πηλού ύψους 037Χ012Χ010 όπερ παριστά γυναικείαν μορφήν και ονομάζεται η «Γρηά»
11. Σχέδιον επί χάρτου 026Χ021 όπερ εικονίζει εις αυτό προωπογραφίαν του γλύπτου διά μολυβδίδος και φέρει την υπογραφήν ο «Μπάρμπα Γιαννούλης το 1937»
Άπαντα τα ως άνω προπλάσματα ηγοράσθησαν εις ην κατάστασιν ευρίσκοντο ήτοι με όλας τας εκ του χρόνου και των μεταφορών φθοράς και θραύσματα αυτών.
Εν Αθήναις τη 27 Μαΐου 1950
ο
Δηλών
Β. Χαλεπάς
Μετά τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς έφυγε από τη ζωή στις 15 Σεπτεμβρίου 1938.
Εκθέσεις, δημοσιεύσεις και τιμητικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν αποκαλύπτουν τη γοητεία και τη συγκίνηση που συνέχισε να προκαλεί το μοναδικό όσο και αινιγματικό έργο του.
Συλλυπητήρια επιστολή του Στρατή Δούκα προς την Ειρήνη Χαλεπά 1938
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
19 Σεπτεμβρίου 1938· Θεσσαλονίκη· Γραφείον Τουρισμού
Ευγενεστάτη Κυρία
Δεχθήτε εκ βάθους της καρδίας μου τα συλλυπητήρια για την απώλεια του μεγάλου καλλιτέχνη και προσφιλούς θείου σας, διαβιβάζετέ τα ομοίως και εις τον αγαπητόν Βασίλην. Θεωρώ περιττόν να σας αναφέρω πόσον ελυπήθην και εγώ και επόνεσα. Τον τελευταίον καιρόν τον είχον πάλιν διαρκώς εις τον νουν μου· μέχρι τέλους δεν είχα μάθει την ασθένειάν του. Στις 15 Ιουλίου είχα ετοιμάσει μίαν επιστολήν εις τον Κον Μπαστιάν την οποίαν και εσωκλείω και εις την οποίαν κάνω έκκληση όπως θα είδητε διά την διάσωσιν του έργου του και την ίδρυσιν του εργαστηρίου του την οποίαν τόσο λαχταρούσε και την οποίαν δεν επέπρωτο να ίδη φευ. Η επιστολή αυτή ήρχισε να δακτυλογραφείται στις 30 Αυγούστου και δυστυχώς από φόρτου εργασίας της δακτυλογράφου εστάλη την επαύριον του θανάτου του. Ήτο μοιραίον η τόσον ευαίσθητος και τόσον μαρτυρική ψυχή του να φύγη από τον μάταιον τούτον και μικρόν κόσμον απαρηγόρητος· ευρέθηκα και αυτήν την φοράν όπως και εις άλλας προ εμποδίων όπως λέγω εκπληκτικών. Ο αγαπητός άνθρωπος έφυγε και μας μένει πλέον το έργο του το οποίον ξεύρετε πόσον του ήτο αγαπητό. Για την αγάπη εκείνου, για την αγάπη της Πατρίδος την οποίαν τόσον ηγάπα και διά
Συλλυπητήρια επιστολή του Στρατή Δούκα προς την Ειρήνη Χαλεπά 1938
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
την οποίαν το προσέφερεν, και τέλος διά την αγάπην των νέων ανθρώπων που θα έλθουν – του μέλλοντος αυτού του (…) το έργον αυτό πρέπει να περισωθή. Αυτό που προτείνω και που δεν έγινε ζώντος Εκείνου, διά να μείνη μάρτυς και όσιος μέχρι και την τελευταία του πνοή ίσως να είναι δυνατόν να γείνη τώρα μετά τον θάνατόν του με τας φροντίδας του κράτους και το ιδικόν σας στοργικόν ενδιαφέρον με το οποίον πάντοτε τον εγλυκάνατε. Είθε να δοθή η λύσις που προτείνω δηλαδή η σύστασις ιδιωτικού Μουσείου Χαλεπά εις την οικίαν σας. Θα είναι το αιώνιον προσκύνημα των σημερινών και των αυριανών γεννεών. Ίσως αύριον θα το στοχασθούν το έργον του και θα το εννοήσουν καλύτερον. Με το έργο του αυτό κατέστησε το όνομά σας αθάνατο, τιμή της οικογενείας σας και των παιδιών σας. Εσείς που τον αγαπούσατε τόσο πολύ μείνατε η Αντιγόνη του όπως σας ήθελε. Όταν θα έλθω εις τας Αθήνας θα έλθω να σας δω και να διασώσω όλους τους λόγους του. Θα ήτο καλόν να καταγράφετε σιγά σιγά ότι ενθυμείσθε.
Με την πεποίθηση ότι θα διατεθείτε διά την διάσωσιν του έργου του και την ίδρυση του Μουσείου του, σας παρακαλώ να δεχθήτε τους φιλικούς χαιρετισμούς μου, καθώς και να τους διαβιβάσετε εις τον αγαπητόν Βασίλην και τα παιδιά!
Στρατής Δούκας
Έγγραφα σχετικά με την αποστολή έργων του Γιαννούλη Χαλεπά στην Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης (New York World Fair) το 1939
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Απόδειξις παραλαβής
Παρελήφθησαν παρά της κας Ειρ. Χαλεπά κατοίκου νήσου Νάξου τέσσαρα προπλάσματα γύψινα έργα του γλύπτου Γιαννούλη Χαλεπά ίνα σταλούν εις το Ελληνικόν περίπτερον Εκθέσεως Ν. Υόρκης προς έκθεσιν και πιθανήν πώλησιν με τας κάτωθι τιμάς
πρόπλασμα – Αικατερίνη αδελφή Δολλ 600
– Οιδίπους Αντιγόνη 1250
– Αμφιτρίτη παίζουσα 1250
– Κόρη αναπαυομένη 2000
Η ασφάλισις των προπλασμάτων ως θα κανονίση η Ασφαλιστική Εταιρία
Ο Διευθυντής
Έγγραφα σχετικά με την αποστολή έργων του Γιαννούλη Χαλεπά στην Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης (New York World Fair) το 1939
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Έγγραφα σχετικά με την παρουσίαση έργων του Γιαννούλη Χαλεπά στην Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση 1948
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Έγγραφα σχετικά με την παρουσίαση έργων του Γιαννούλη Χαλεπά στην Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση 1948
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Έγγραφα σχετικά με την παρουσίαση έργων του Γιαννούλη Χαλεπά στην Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση 1948
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Έγγραφα σχετικά με τη μετακομιδή των οστών του Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Έγγραφα σχετικά με τη μετακομιδή των οστών του Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
Κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα από την ανέκδοτη (τότε) εργασία του «Μαρτυρίες και κρίσεις».
Ο Δούκας επιχειρεί μια εξαντλητική καταγραφή των γλυπτών του Χαλεπά και ενός αριθμού σχεδίων του, καθώς και χρονολόγησή τους. Χωρίζει τους καταλόγους των γλυπτών σε δύο περιόδους:
α) 1870-1878: περιλαμβάνει τα έργα πριν την εκδήλωση της ασθένειάς του και τη διακοπή της εργασίας του.
β1) 1918-1930: περιλαμβάνει τα έργα που έκανε στην Τήνο μετά τον θάνατο της μητέρας του και έως την εγκατάστασή του στην Αθήνα.
β2) 1931-1938: περιλαμβάνει τα έργα που έκανε μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα και έως τον θάνατό του το 1938.
Ο κατάλογος σχεδίων περιλαμβάνει μόνο σχέδια που παρουσιάστηκαν το 1928 σε έκθεση στο Άσυλον Τέχνης του Νίκου Βέλμου.
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
Στρατή Δούκα
Κατάλογοι
Έργων του Χαλεπά
Από την ανέκδοτη εργασία του
«Μαρτυρίες και κρίσεις»
Αθήνα
1 Δεκεμβρίου 1954
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
Κατάλογος έργων της πρώτης περιόδου
(1870-1878)
1. Κεφαλή Μεγάλου Αλεξάνδρου 1870
συλλογή Β.Ν. Χαλεπά
2. Κορμός Φρύνης 1872
συλλογή Β.Ν. Χαλεπά
3. Οιδίπους και Αντιγόνη εν Κολωνώ 1874
(Μόναχον;)
4. Το παραμύθι της Πεντάμορφης 1874
(βλέπε φτογ. Ημερολ. «Ελληνικόν έτος», 1930)
5. Σάτυρος παίζων 1875
(Μόναχον;)
6. Φιλοστοργία 1875
(Μουσείον Ι.Ι. Ευαγγελιστρίας Τήνου)
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
7. Άγγελος (α) 1876
(νεκροταφείον Βουκουρεστίου)
8. Άγγελος (β)
(νεκροταφείον Βουκουρεστίου) 1876
9. Η Μήδεια φονεύουσα τα τέκνα της 1877
(απωλεσμένον στον Πύργο Τήνου)
10. Σάτυρος παίζων με τον Έρωτα 1877
(Εθν. Πινακοθήκη)
11. Προτομή Καρτάλη 1877
(Βόλος;)
12. Η δημιουργία 1878
–––– ;
13. Η Κοιμωμένη
(α΄ νεκροταφείον Αθηνών) 1878
14. Κεφαλή Σατύρου 1878
(Εθν. Πινακοθήκη)
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
15. Κεφαλή κόρης (της αδελφής του) 1878
(συλλογή Β.Ν. Χαλεπά)
16. Άγγελος Κυρίου
–––– ;
(P.S.)
εκτός από τα 16 παραπάνω έργα ίσως πρέπει να αναφέρουμε εδώ και τα 4 μνημεία του α. νεκροταφείου που βγήκαν από το εργαστήριο Ιωάννου Χαλεπά (του πατέρα του) και που σαν σπουδαστής ακόμα του Πολυτεχνείου ίσως να συνέβαλε στην κατασκευή τους.
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
Κατάλογος έργων περιόδου Τήνου
(1918-1930)
1. Η Αριάδνη κοιμωμένη 1918
–––– ;
2. Η πριγκήπισσα του Ρήνου 1918
–––– ;
3. Σάτυρος 1918
–––– ;
4. Καθολικός ιερεύς επί θρόνου 1918
–––– ;
5. Άγγελος κρατών δέλτον 1918
–––– ;
6. Σκίτσο 1918
–––– ;
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
7. Το παραμύθι της Πεντάμορφης 1920-24
(Μουσείον Ευαγγ. Τήνου
8. Έρως καταβάλλων γίγαντα 1920-24
(Μουσείον Ευαγ. Τήνου
9. Προσευχομένη κόρη 1920-24
–––– ;
10. Η Μήδεια φονεύουσα τα τέκνα της 1920-24
(Μουσείον Ευαγ. Τήνου
11. Η Γενοβέφα 1920-24
12. Ο κυνηγός 1920-24
–––– ;
13. Ο κιθαρωδός 1920-24
–––– ;
14. Η φιλοστοργία της Αντιόπης 1920-24
–––– ;
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
15. Η ψυχορραγούσα γυναίκα 1920-24
–––– ;
16. Ο Σάτυρος τρομάζων τον έρωτα (α) 1920-24
(Μουσείον Ευαγ. Τήνου
17. Ο Σάτυρος τρομάζων τον έρωτα (β) 1920-24
(Μουσείον Ευαγγελ. Τήνου)
18. Ο Σάτυρος 1920-24
–––– ;
19. Ο δυστυχισμένος πατέρας 1920-24
–––– ;
20. Η Αγία Τριάς 1920-24
–––– ;
21. Ο ερμογλύπτης και ο Άγ. Χαράλαμπος 1920-24
(Συλλογή Αντων. Σώχου)
22. Ο ερμογλύπτης και η Αγ. Βαρβάρα 1920-24
–––– ;
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
23. Ο Αγ. Χαράλαμπος, Το δαιμόνιο 1920-24
(συλλ. Θωμά Θωμόπουλου)
24. Η Αρετή 1920-24
–––– ;
25. Η Καρτερία 1920-24
–––– ;
26. Η Ελεημοσύνη 1920-24
–––– ;
27. Η Νιόβη 1920-24
–––– ;
28. Η Νεφέλη 1920-24
(συλλογή Άγγελ. Δόξα)
29. Η Μοντέρνα Κυρία 1920-24
(συλλογή Β.Ν. Χαλεπά)
30. Η γαλατού 1920-24
(Μουσ. Ευαγγελ. Τήνου
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
31. Ο γαλατάς 1920-24
–––– ;
32. Ο φαρμακοτρίβης ;
–––– ;
33. Κεφαλή πόλισμαν 1920-24
(πληροφ. Β.Ν. Χαλεπάς
34. Κεφαλή Αθηνάς 1920-24
(Μουσ. Ευαγγ. Τήνου)
35. Η Ηρωδιάς 1920-24
Μουσ. Ευαγ. Τήνου
36. Η Αγία Βαρβάρα και ο Μ. Αλέξανδρος 1920-24
(Μουσ. Ευαγ. Τήνου)
37. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 1924
–––– ;
38. Η χαρά (της ζωής) 1924-1930
–––– ;
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
39. Κονιάκ 1924-1930
(συλλ. Ν. Μαζαράκη – Παρίσι
βλ. φωτογ. Εφ. Πρωΐα 21.8.1927
40. Ο Παν παίζων με τον Έρωτα
(συλλ. Ν. Μαζαράκη – Παρίσι)
41. Προτομή κόρης (Παπαδημητρακ.) 1924-30
(συλλ. Μ. Μουτσοπούλου)
42. Κεφαλή αγγέλου (α) 1924-30
συλλ. Ασύλου Τέχνης
43. Κεφαλή αγγέλου (β) 1924-30
συλλ. Ασύλου Τέχνης
44. Ο άγγελος του πόνου 1924-30
συλλ. Ασύλου Τέχνης
45. Η γυναίκα με την όρνιθα 1924-30
(συλλ. Ασύλου Τέχνης)
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
46. Κεφαλή κόρης 1924-30
–––– ;
47. Η Αγία Βαρβάρα και ο Μεγ. Αλεξ. 1924-30
(Εθν. Πινακοθήκη)
48. Ο Πειρασμός 1924-30
–––– ;
49. Ο Άγιος Γεώργιος 1924-30
–––– ;
50. Σφιγξ 1924-30
((πληρ.) Β.Ν. Χαλεπά
51. Σάτυρος και Έρως 1924-30
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
52. Έρως αναπαυόμενος στην αγγάλην
του Θεού 1924-30
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
53. Η Αθηνά βοσκοπούλα 1924-30
(συλλ. Κα Κουκουρίκου)
54. Το φίλημα 1924-30
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
55. Κεφαλή Αγγέλου 1924-30
(Εθν. Πινακοθήκη)
56. Πηνελόπη 1924-30
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
57. Η Γενοβέφα και οι δήμιοί της 1924-30
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
58. Αφροδίτη ντυμένη 1924-30
–––– ;
59. Ερμής αναπαυόμενος 1924-30
συλλ. Β.Ν. Χαλεπά
60. Αφροδίτη γυμνή (α) 1924-30
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
61. Αφροδίτη γυμνή (β) 1924-30
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
62. Ξεκούρασμα βοσκοπούλας 1924-30
–––– ;
63. Ο Θεριστής 1924-30
(Εθν. Πινακοθήκη)
64. Ο εκατόγχειρ 1924-30
συλλ. Β.Ν. Χαλεπά
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
Κατάλος έργων β. περιόδου Αθηνών
(1931-1938)
1. Οιδίπους και Αντιγόνη εν Κολονώ 1931
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
2. Αφροδίτη στηριζομένη 1931
–––– ;
3. Ανάγλυφον Μαριάνθης Κουβαρά 1931
(συλλ. Αγγέλου Σπυροπούλου)
4. Σκίτσο Κας Τούμπα 1931
συλλ. Κας Τούμπα
5. Μνημείο (Τούμπα)
α΄ νεκροταφείον Αθηνών 1931
6. Αναπαυομένη 1931
Εθν. Πινακοθήκη
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
7. Άγγελος (Μνημ. Πολίτη) 1931
(εκμαγ. Μουσείο Ευαγ. Τήνου
μνημ. Μαρ. α΄ νεκροτ. Αθηνών
8. Σάτυρος και Έρως 1931
(συλλ. Κας Νικολαΐδη)
9. Άγγελος Μνημ. Μποσταντζόγλου 1931
(α΄ νεκροταφ. Αθηνών)
10. Προτομή του 1931
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
11. Άγγελος του πόνου 1931
–––– ;
12. Η γυναίκα με τον έρωτα 1931
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
13. Ειδύλλιον 1931
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
14. Αμφιτρίτη 1932
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
15. Αθηνά καθημένη 1932
συλλ. Β.Ν. Χαλεπά
16. Ο Βέλμος (ανάγλυφο) 1932
συλλ. Ασύλου Τέχνης
17. Η Μήδεια φονεύουσα τα τέκνα της 1932
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
18. Σάτυρος παίζων με τον Έρωτα 1932
–––– ;
19. Ο Θρίαμβος 1932
–––– ;
20. Η Μήδεια φονεύουσα τα τέκνα της 1933
(Εθν. Πινακοθήκη)
21. Η Σκέψη 1933
(Εθν. Πινακοθήκη
22. Ερμής, Πήγασος και Αφροδίτη 1933
(Εθν. Πινακοθήκη)
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
23. Η Κλεοπάτρα 1933
–––– ;
24. Ο κυνηγός 1933
(Εθν. Πινακοθήκη)
25. Άγγελος (ανάγλυφο μεγάλο) 1933
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
26. Απόλλων ή Αθηνά 1933
–––– ;
27. Ερμής και Πήγασος 1933
–––– ;
28. Ο Άγιος Χαράλαμπος και το δαιμόνιο 1934
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
29. Ο Ριζοσπάστης 1934
–––– ;
30. Νύμφη; 1934
–––– ;
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
31. Ερμής και Αθηνά 1934
–––– ;
32. Η γυναίκα με το περιστέρι 1934
–––– ;
33. Βοσκοπούλα αναπαυομένη 1934
–––– ;
34. Προτομή Κας Πάλλη 1934
συλλ. Β.Ν. Χαλεπά
35. Βιοπάλη 1934
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά
36. Σκίτσο μνημείου (Στρέφη) 1934
συλλ. Β.Ν. Χαλεπά
37. Προτομή Αρ. Προβελεγγίου 1934
συλλ. Β.Ν. Χαλεπά
38. Αγαθοκλής 1934
–––– ;
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
39. Θαλάσσιος ίππος 1935
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
40. Σάτυρος απάγων Νύμφην 1935
–––– ;
41. Γυμνό (αναπαυομένη β) 1936
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
42. Ανάγλυφο (ο ίδιος με την ανεψιά;) 1935
συλλ. Β.Ν. Χαλεπά
43. Ανάγλυφο της ανεψιάς του Ε.Χ. 1935
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
44. Ανάγλυφο Τσουδερού 1936
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
45. Κεφαλή Ομήρου 1936
συλλ. Νίτσας Μ.
46. Προτομή Τσουδερού 1937
(συλλ. Τσουδερού
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
47. Σκίτσο ((άνοιξη)) 1937
συλλ. Β.Ν. Χαλεπά
48. Αθηνά 1938
–––– ;
49. Άρτεμις (ημιτελές) 1938
(συλλ. Β.Ν. Χαλεπά)
Σ.Σ. 1) Τα αναφερόμενα στο Μουσείο της Ευαγγελιστρίας της Τήνου δεν είναι τεκμηριωμένα εξ αυτοψίας.
2) Για την περίοδο της Τήνου αναζήτησα τους καταλόγους της εκθέσεως Θ. Θωμοπούλου στην Ακαδημία, αλλά δεν τους (ανηύρα), ούτε και στο αρχείο Θ. Θωμοπούλου που απωλέσθηκε κατά την είσοδο της γυναίκας του στο γηροκομείο. Πολύτιμες πληροφορίες για την τύχη πολλών έργων θα μπορούσαν να δώσουν οι ανεψιοί του Θωμοπούλου.
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
Κατάλογος σχεδίων
Εκθέσεως Ν. Βέλμου στο άσυλον Τέχνης
1928
––––
1) Αυτοπροσωπογραφία
2) μνημείο Θ. Οικονόμου
3) Το φραγγέλιο που το βγάζει ο Βέλμος
4) Έρωτας
5) (…) τηνιακού
6) βγάλσιμο βωδιών από το σταύλο
7) Ζωγραφική
8) Γλυπτική
9) Σχέδιο
10) Μάχη
11) Η πάλη
12) ο Κυνηγός
13) η Μήδεια
14) Μνημείο Βέλμου
15) Η απελπισία
16) Ο Αγ. Χαράλαμπος
17) Ο Χριστός και ο Κάιν
18) Ο (Παπαδερός)
19) Η φυγή
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
20) Γυναικείο κεφάλι
21) Το Λεωνίδιον – (γυν. Κεφάλι)
22) Η αδικία
23) Σχέδιο κοιμωμένης
24) Ο Κανάρης
25) ο βοσκός
26) Ο εργάτης που σηκώνει το μάρμαρο
27) Η ανάσταση
28) Ο Επιτάφιος
29) Οι γονείς μου
30) Μπουμπουλίνα
31) Ιούδας
32) Σφίγγα και Οιδίπους
33) Ιουδίθ
34) Καφετζής
35) Κωμωδία
36) Άμλετ
37) Ο Άγιος Μαρτίνος
38) Ο Χάρος
P.S. Όλα τα σχέδια ήταν 112. Τα περισσότερα από τα παραπάνω μας διασώθηκαν από το λεύκωμα «Γιαννούλης
Χειρόγραφος κατάλογος έργων του Γιαννούλη Χαλεπά από τον Στρατή Δούκα 1954
Χαλεπάς» του Ν. Βέλμου του 1928. Δυστυχώς τα πιο πολλά έγιναν κλισέ εξ αντιγραφής, αυθεντικά είναι μονάχα τα ράστερ. Η αυτοπροσωπογραφία του είναι σχέδιο του Βέλμου που το διόρθωσε ο ίδιος (ο Χαλεπάς). Τα θέματα τα περισσότερα είναι δοσμένα από το Βέλμο που ο Χαλεπάς τ’ αυτοσχεδίαζε στη στιγμή. Τα χαρτιά που έγιναν τα σχέδια είναι (πρόστυχα) (τα περισσότερα είναι πάνω σε χαρτί δημοσιογραφικό) και φυσικό είναι να έχει αλλοιωθεί ο φυσικός τους τόνος με το χρόνο. Ωστόσο τα αυτοσχεδιάσματα αυτά είναι πολύτιμα γιατί δείχνουν τη σοφία του μεγάλου τεχνίτη και την πνευματική και ψυχική του ετοιμασία στη χρήση των συμβόλων και τη σύνθεση.
Σ.Δ.
Εισήγηση του Στρατή Δούκα στην Επιτροπή για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιαννούλη Χαλεπά
Εισήγηση του Στρατή Δούκα στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιαννούλη Χαλεπά, το 1954, καθώς τότε θεωρείτο ότι είχε γεννηθεί το 1854.
Ο Δούκας πρότεινε την οργάνωση εκδηλώσεων και διαφόρων δράσεων, καθώς και την περισυλλογή και φύλαξη των έργων του Χαλεπά στην Εθνική Πινακοθήκη.
Ορισμένες από τις προτάσεις του υλοποιήθηκαν αργότερα, όπως η τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας στο σπίτι της οδού Δαφνομήλη 35 και η μετατροπή του πατρικού σπιτιού του στην Τήνο σε μουσείο.
Εισήγηση του Στρατή Δούκα στην Επιτροπή για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιαννούλη Χαλεπά
Αξιότιμοι, σεβαστοί και φίλοι Κύριοι
Η συγκρότησις της Ημετέρας Επιτροπής εις την οποίαν προέβη διά της σχετικής ε.ε. αποφάσεώς του ο κ. υπουργός της Εθνικής Παιδείας και η οποία σήμερον συνέρχεται εις πρώτην της συνεδρίασιν με ευρυτάτην συμμετοχήν εκπροσώπων του κράτους και των πνευματικών ιδρυμάτων της χώρας, καταδεικνύει την επιθυμίαν του όπως ο εορτασμός της εκατονταετηρίδος του μεγάλου γλύπτου λάβει Πανελλήνιον χαρακτήρα.
Η τοιαύτη σύστασις της επιτροπής, ας μου επιτραπή να νομίζω ότι είναι ιστορική και το έργον της υψίστης κοινωνικής σημασίας. Διότι ο Γιαννούλης Χαλεπάς δεν είναι μόνον μια από τας εκλεκτοτέρας πνευματικάς μορφάς της νεωτέρας Ελλάδος, αλλά και η τραγικωτέρα και κοινωνικώς η πλέον αδικημένη. Η τιμητική αυτή
Εισήγηση του Στρατή Δούκα στην Επιτροπή για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιαννούλη Χαλεπά
συμπαράστασις του κράτους και της κοινωνίας – που τόσον έλλειψεν καθ’ όλον τον μαρτυρικόν, πνευματικόν και βιωτικόν του αγώνα, έρχεται έστω και αργά να αποκαταστήση το δίκαιον και μία οφειλήν καθυστερημένην όχι μόνον προς την ιερήν και (…) μορφήν του, αλλά και γενικότερα προς την νεωτέραν ελληνικήν καλλιτεχνίαν, ήτις είναι καιρός πλέον, μετά τον Σολωμόν διά την ποίησιν και τον Παπαδιαμάντην διά την πεζογραφίαν να αποκτήση και αυτή τον προστάτην της και άγιόν της. Είναι καιρός η πνευματική Ελλάδα των Ιονίων και των Σποράδων να συμπληρωθή, περιλαμβάνουσα εις τους κόλπους της και τας εγκαταλελειμμένας Κυκλάδας με την μικράν αλλά ένδοξον Τήνον, πατρίδα και λίκνον των πρώτων μας νεοελλήνων καλλιτεχνών.
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς εγεννήθη εις τας 14 και επομένως εις τας 27 με το ν.η. Αυγούστου και απέθανεν εις τας 15 Σεπτεμβρίου. Αι δύο αυταί σημαντικαί ημερομηνίαι, που θα έπρεπε ίσως να σταθούν ως απαρχή των εορτών
Εισήγηση του Στρατή Δούκα στην Επιτροπή για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιαννούλη Χαλεπά
της εκατονταετηρίδος του, θα ήρμοζε να τιμηθούν η μεν πρώτη με μίαν μετάβασιν αντιπροσωπείας εις τον Πύργον, εκεί που πρωτοείδε το φως, και τον εντοιχισμόν αν αυτό καταστεί δυνατόν μιας αναμνηστικής πλακός εις τον πατρικόν του οίκον, ομιλίας και λοιπάς τιμητικάς εκδηλώσεις με την φροντίδα των τοπικών παραγόντων σωματείων και οργανώσεων, και η δευτέρα με μίαν παλλαϊκήν επιμνημόσυνον τελετήν εις τον τάφον του. Εις το μεταξύ των δύο τούτων ημερομηνιών, δεκαπενθήμερον περίπου διάστημα, θα εδίδετο η αφορμή εις τον ημερήσιον και περιοδικόν τύπον καθώς και την Ελληνικήν Ραδιοφωνίαν να αναφερθή εις την προσωπικότητα του τιμωμένου και το έργον του, εις δε την Εθνικήν Πινακοθήκην, ήτις προηγήθη εις τας τιμητικάς αυτάς εκδηλώσεις με την πρωτοβουλίαν της να παρουσιάση ένα αρκετά αντιπροσωπευτικόν μέρος και των δύο περιόδων του έργου του, να καταστή το προσκύνημα όχι μόνον των (…) φιλοτέχνων αλλά και των ευρυτάτων μαζών του λαού.
Εισήγηση του Στρατή Δούκα στην Επιτροπή για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιαννούλη Χαλεπά
Διά την πλήρη επιτυχίαν όμως αυτής της απαρχής – και η απαρχή είναι το ήμισυ του παντός – ας μου επιτραπή να προτείνω την συμπλήρωσιν της επιτροπής με την συμμετοχή του προέδρου του σωματείου των Ελλήνων τεχνοκριτών καθηγητού κ. Ευαγγελίδου, που η συμμετοχή του είναι απαραίτητος και η παράλειψίς του, πιθανότατα να οφείλεται εις παραδρομήν.
Καθ’ όλην την λοιπήν περίοδον και μέχρι τέλους του έτους νομίζω ότι θα ηδύναντο να ακολουθήσουν αι εξής τιμητικαί εκδηλώσεις, καταμεριζομένου του έργου εις μικράς υποεπιτροπάς
1ον μιας υπό την προεδρίαν του εκπροσώπου του Δήμου Αθηναίων και με συμμετοχήν του εκπροσώπου της αδελφότητος Τηνίων κ.λ. θα ήτο ίσως δυνατόν να αναλάβη την δαπάνην, φροντίδα κατασκευής και εντοιχισμού μιας αναμνηστικής πλάκας εις τον παλαιόν αθηναϊκόν οίκον της οδού Μαυρομιχάλη αρ. 8, όπου ηργάσθη την «Κοιμωμένην» και τα περισσότερα έργα της πρώτης περιόδου – εφ΄όσον τούτο κατωρθούτο βέβαια με την
Εισήγηση του Στρατή Δούκα στην Επιτροπή για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιαννούλη Χαλεπά
συγκατάθεσιν του σημερινού ιδικτήτου του κ. Γ. Κωνσταντινίδου και μιας δευτέρας εις τον οίκον του ανεψιού του εις την οδόν Δαφνομήλη, όπου έζησε τα τελευταία του έτη και απέθανεν.
Η ιδία υπό την προεδρίαν του εκπροσώπου του Δήμου Αθηναίων επιτροπή θα έπρεπε να μεριμνήση διά την παραχώρησιν οριστικού τάφου εις εκείνον που ετίμησεν όσο κανείς τον χώρο των νεκρών καθ’ όσον ο σημερινός του τάφος, παρότι βρίσκεται σιμά και πίσω από την «Κοιμωμένην» τυγχάνει εντελώς ακατάλληλος, φιλοξενούμενος κατά το ήμισυ από τον δρόμο και κατά το ήμισυ από ξένον τάφον. Ακόμη η ιδία επιτροπή θα ηδύνατο να επισπεύσει την μελέτην και την εκτέλεσιν του έργου προστασίας της «Κοιμωμένης», το οποίον έχει ήδη υπ’ όψιν του ο Δήμος.
2ον επιτροπής δημοσίου εορτασμού της εκατονταετηρίδος δι’ ομιλιών, εις ένα από τα κεντρικά θέατρα. Νομίζω επίσης ότι, αν δεν ήταν δυνατόν να επαναληφθή η τιμητική διάκρισις εις τον Σολωμόν που η μορφή του περιελήφθη εις τας εκδόσεις χαρτονομισμάτων, να
Εισήγηση του Στρατή Δούκα στην Επιτροπή για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιαννούλη Χαλεπά
περιελαμβάνετο τουλάχιστον με την ευκαιρίαν των εορτών των εκατονταχρόνων του εις τας σειράς εκδόσεων των γραμματοσήμων. Είναι καιρός πλέον μετά τας παλαιάς να αρχίσουν να τιμούνται και αι νέαι πνευματικαί μας δόξαι.
Πέραν όμως τούτων των τιμητικών εκδηλώσεων εναπόκειται εις την επιτροπήν έργον σημαντικότερον. Δυστυχώς όμως, δι’ αυτό απαιτούνται δαπάναι. Δεν γνωρίζω κατά πόσον θα ήτο δυνατόν η σύστασις μιας οικονομικής επιτροπής υπό την προεδρίαν φερ’ ειπείν του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Μαντζαβίνου, εις την ηγεμονικήν γενναιοδωρίαν του οποίου πολλά χρεωστεί η υπόθεσις Χαλεπά, την συμμετοχήν του προέδρου της εταιρίας φιλοτέχνων κ. Σισιλιάνου, του προέδρου της Περιηγητικής λέσχης, του προέδρου του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας της Τήνου με έργον της την διενέργειαν πανελληνίου εράνου διά τους εξής επείγοντας σκοπούς:
α) την υποβοήθησιν της περισυλλογής και κατασφαλίσεως του καταλοίπου έργου του από την Εθνικήν Πινακοθήκην.
Εισήγηση του Στρατή Δούκα στην Επιτροπή για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιαννούλη Χαλεπά
β) διά την υπεύθυνον προώθησιν υπό της ιδίας μιας διεθνούς προβολής του έργου του, διά της εκδόσεως ειδικού λευκώματος των αντιπροσωπευτικοτέρων γλυπτών και σχεδίων του, συντόμως προλογισμένον εις δύο ή τρεις κυριωτέρας γλώσσας, ή ακόμη και εκθέσεώς των εις το εξωτερικόν
γ) την εκτέλεσιν και αναστήλωσιν της προτομής του, που την κατεσκεύασεν και την προώρισεν ο ίδιος διά τον τάφον του.
δ) την εκτέλεσιν εις μάρμαρον και τοποθέτησιν της «αφυπνιζομένης» του, όπως την αποκαλούσεν ο ίδιος, εις την είσοδον του Εθνικού κήπου, που ήτο η διακαής επιθυμία του.
ε) την αγοράν του πατρικού του οίκου εις Τήνον και την μετατροπήν του εις Μουσείον.
Εισήγηση του Στρατή Δούκα στην Επιτροπή για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιαννούλη Χαλεπά
στ) τέλος ας μου επιτραπή να αναφέρω και την προσωπικήν μου εργασίαν, αποτελουμένην από 25 περίπου τυπογραφικά, την οποίαν προσφέρω προς έκδοσιν, διά να σταθή μία βάσις και αφετηρία της μελέτης του. Η απαιτηθησομένη διά την έκδοσίν της δαπάνη εξ 25000 περίπου (νέων) δραχμών νομίζω ότι δύναται να καλυφθή, αρκεί μόνον να υπάρξει μία εγγύησις του Ιερού Ιδρύματος του Ναού της Τήνου,ή και μια απλή συνεννόησις τούτου μετά του Τηνίου εκδότου Κολλάρου ή άλλων τυχόν εκδοτών.
Εάν η σύστασις μιας οικονομικής επιτροπής και η διενέργεια πανελληνίου εράνου δεν είναι κατορθωτή και πραγματοποιήσιμος νομίζω ότι εάν ήθελε να υποβοηθήση, το Ι. Ίδρυμα, το υπουργείον Παιδείας το οποίον ασκεί τον διοικητικόν και οικονομικόν του έλεγχον, θα ηδύνατο τούτο να πραγματοποιήση λόγω των μεγάλων οικονομικών του δυνατοτήτων (εκτός) από τας ανωτέρω πρωτοβουλίας.
Τελευτών έχω να συστήσω εκτός του
Εισήγηση του Στρατή Δούκα στην Επιτροπή για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιαννούλη Χαλεπά
καταμερισμού του έργου εις υποεπιτροπάς και την σύστασιν μιας εκτελεστικής, ούτως ειπείν ολιγομελούς επιτροπής, διά τον συντονισμόν και την επαγρύπνησιν και την εκτέλεσιν των αποφάσεων της παρούσης, αρκετά πολυμελούς επιτροπής .
Στρατής Δούκας
Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στον Γιαννούλη Χαλεπά 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
«Καλλιτεχνικά Χρονικά»
Ραδιοφωνική εκπομπή, Β΄ πρόγραμμα, Σάββατο, 9/1/1954
Επιμέλεια, κείμενα: Νέστορας Μάτσας, Κώστας Ασημακόπουλος
Αφιέρωμα στον Γιαννούλη Χαλεπά με την ευκαιρία του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννησή του
Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στον Γιαννούλη Χαλεπά 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
«Καλλιτεχνικά Χρονικά»
Ραδιοφωνική εκπομπή, Β΄ πρόγραμμα, Σάββατο, 9/1/1954
Επιμέλεια, κείμενα: Νέστορας Μάτσας, Κώστας Ασημακόπουλος
Αφιέρωμα στον Γιαννούλη Χαλεπά με την ευκαιρία του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννησή του
Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στον Γιαννούλη Χαλεπά 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
«Καλλιτεχνικά Χρονικά»
Ραδιοφωνική εκπομπή, Β΄ πρόγραμμα, Σάββατο, 9/1/1954
Επιμέλεια, κείμενα: Νέστορας Μάτσας, Κώστας Ασημακόπουλος
Αφιέρωμα στον Γιαννούλη Χαλεπά με την ευκαιρία του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννησή του
Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στον Γιαννούλη Χαλεπά 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
«Καλλιτεχνικά Χρονικά»
Ραδιοφωνική εκπομπή, Β΄ πρόγραμμα, Σάββατο, 9/1/1954
Επιμέλεια, κείμενα: Νέστορας Μάτσας, Κώστας Ασημακόπουλος
Αφιέρωμα στον Γιαννούλη Χαλεπά με την ευκαιρία του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννησή του
Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στον Γιαννούλη Χαλεπά 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
«Καλλιτεχνικά Χρονικά»
Ραδιοφωνική εκπομπή, Β΄ πρόγραμμα, Σάββατο, 9/1/1954
Επιμέλεια, κείμενα: Νέστορας Μάτσας, Κώστας Ασημακόπουλος
Αφιέρωμα στον Γιαννούλη Χαλεπά με την ευκαιρία του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννησή του
Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στον Γιαννούλη Χαλεπά 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
«Καλλιτεχνικά Χρονικά»
Ραδιοφωνική εκπομπή, Β΄ πρόγραμμα, Σάββατο, 9/1/1954
Επιμέλεια, κείμενα: Νέστορας Μάτσας, Κώστας Ασημακόπουλος
Αφιέρωμα στον Γιαννούλη Χαλεπά με την ευκαιρία του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννησή του
Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στον Γιαννούλη Χαλεπά 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
«Καλλιτεχνικά Χρονικά»
Ραδιοφωνική εκπομπή, Β΄ πρόγραμμα, Σάββατο, 9/1/1954
Επιμέλεια, κείμενα: Νέστορας Μάτσας, Κώστας Ασημακόπουλος
Αφιέρωμα στον Γιαννούλη Χαλεπά με την ευκαιρία του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννησή του
Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στον Γιαννούλη Χαλεπά 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
«Καλλιτεχνικά Χρονικά»
Ραδιοφωνική εκπομπή, Β΄ πρόγραμμα, Σάββατο, 9/1/1954
Επιμέλεια, κείμενα: Νέστορας Μάτσας, Κώστας Ασημακόπουλος
Αφιέρωμα στον Γιαννούλη Χαλεπά με την ευκαιρία του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννησή του
Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στον Γιαννούλη Χαλεπά 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
«Καλλιτεχνικά Χρονικά»
Ραδιοφωνική εκπομπή, Β΄ πρόγραμμα, Σάββατο, 9/1/1954
Επιμέλεια, κείμενα: Νέστορας Μάτσας, Κώστας Ασημακόπουλος
Αφιέρωμα στον Γιαννούλη Χαλεπά με την ευκαιρία του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννησή του
Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στον Γιαννούλη Χαλεπά 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
«Καλλιτεχνικά Χρονικά»
Ραδιοφωνική εκπομπή, Β΄ πρόγραμμα, Σάββατο, 9/1/1954
Επιμέλεια, κείμενα: Νέστορας Μάτσας, Κώστας Ασημακόπουλος
Αφιέρωμα στον Γιαννούλη Χαλεπά με την ευκαιρία του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννησή του
Επιστολή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης προς την Ειρήνη Χαλεπά, σχετικά με δανεισμό έργων του Γιαννούλη Χαλεπά για την διοργάνωση έκθεσης 1964
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά 1978
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ευχαριστήρια επιστολή του διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης Δημήτρη Παπαστάμου προς την Ειρήνη Χαλεπά, για τη βοήθειά της στη διοργάνωση έκθεσης έργων του Γιαννούλη Χαλεπά με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατό του
Η πρόσκληση εγκαινίων της αναδρομικής έκθεσης έργων του Γιαννούλη Χαλεπά, που οργανώθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη το 1978 με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατό του
Ευχαριστήρια επιστολή της Αδελφότητας Τηνίων προς την Ειρήνη Χαλεπά 1971
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Εκθέσεις και εκδηλώσεις
1939-1940
Παγκόσμια Έκθεσης Νέας Υόρκης (New York World Fair)
Δείτε έγγραφα σχετικά με την έκθεση.
1948
Πανελλήνια Καλλιτεχνική έκθεση, Ζάππειο μέγαρο, Αθήνα
1954
Εορτασμός εκατό χρόνων από τη γέννησή του
Δείτε εισήγηση για τον εορτασμό, αφιέρωμα και ραδιοφωνική εκπομπή.
1964-1965
Έκθεση έργων Γιαννούλη Χαλεπά, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Αθήνα
Δείτε έγγραφο δανεισμού έργων, άρθρα εφημερίδων, βίντεο της έκθεσης
1965
1η Διεθνής Έκθεση Γλυπτικής «Παναθήναια της συγχρόνου γλυπτικής», Λόφος Μουσών-Φιλοπάππου, Αθήνα
1968
Γιαννούλης Χαλεπάς (1851-1938), Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα
Το πατρικό του σπίτι στον Πύργο της Τήνου ανακηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και αναπαλαιώθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων.
1971
Στις 3 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου, που στεγάστηκε στο πατρικό του σπίτι.
1978
Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα
Δείτε βίντεο της έκθεσης
1985
Γλυπτά και σχέδια του Γιαννούλη Χαλεπά, Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα
1988
Γιαννούλης Χαλεπάς. Πενήντα χρόνια από το θάνατό του (1938-1988). Έκθεση γλυπτών και σχεδίων του
Δήμος Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη
Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αθήνα
Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, Τήνος
1993
Γιαννούλης Χαλεπάς. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του (1938-1993), Αίθουσα Τέχνης Ν. Ψυχικού, Αθήνα
Με αφορμή την επέτειο αυτή, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τη μνήμη του σε έκτακτη συνεδρίαση στις 6 Απριλίου 1993.
2007
Εθνική Γλυπτοθήκη, Αθήνα (αναδρομική έκθεση)
Δείτε εικονική περιήγηση της έκθεσης εδώ.
2018
Γιανούλης Χαλεπάς. Επιστροφή στον Πύργο
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Πύργος Τήνου
Έκθεση που οργανώθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά.
Προσωπικά αντικείμενα
Τα γυαλιά του Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Τα γυαλιά του Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Τα γυαλιά του Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το κομπολόι του Γιαννούλη Χαλεπά, που συνήθιζε να φοράει και στο λαιμό του
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς δουλεύει φορώντας στο λαιμό του το κομπολόι του
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς δουλεύει φορώντας στο λαιμό του το κομπολόι του
Το ρολόι του Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Οι πίπες του Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Τραπουλόχαρτο από εκείνα που ο Γιαννούλης Χαλεπάς έβαζε ως φυλαχτά στα έργα του πριν τελειώσουν
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αναμνηστικό τιμητικό μετάλλιο της Λαογραφικής και Ιστορικής Εταιρείας Κυκλαδικού Πολιτισμού και Τέχνης που απονεμήθηκε στον Γιαννούλη Χαλεπά το 1934
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αναμνηστικό τιμητικό μετάλλιο της Λαογραφικής και Ιστορικής Εταιρείας Κυκλαδικού Πολιτισμού και Τέχνης που απονεμήθηκε στον Γιαννούλη Χαλεπά το 1934
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αναμνηστικό τιμητικό μετάλλιο της Λαογραφικής και Ιστορικής Εταιρείας Κυκλαδικού Πολιτισμού και Τέχνης που απονεμήθηκε στον Γιαννούλη Χαλεπά το 1934
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Μετάλλιο που απονεμήθηκε στον Γιαννούλη Χαλεπά για τη συμμετοχή του στην Α΄ Παγκυκλαδική Έκθεση στη Σύρο το 1936
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Μετάλλιο που απονεμήθηκε στον Γιαννούλη Χαλεπά για τη συμμετοχή του στην Α΄ Παγκυκλαδική Έκθεση στη Σύρο το 1936
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Μετάλλιο που απονεμήθηκε στον Γιαννούλη Χαλεπά για τη συμμετοχή του στην Α΄ Παγκυκλαδική Έκθεση στη Σύρο το 1936
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς μέσα από φωτογραφίες
Στιγμιότυπα της ζωής του Γιαννούλη Χαλεπά από τα νεανικά του χρόνια, τη ζωή στον Πύργο μετά το Ψυχιατρείο, τις διακρίσεις και τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα
Αντίγραφο αριστείου που απονεμήθηκε στον Γιαννούλη Χαλεπά το 1875 από τη Βασιλική Ακαδημία του Μονάχου
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Άγγελος καθιστός. Νεκροταφείο Bellu, Βουκουρέστι, τάφος οικογένειας Sterea Ghenovici. Αποδίδεται στον Γιαννούλη Χαλεπά
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς σε νεανική ηλικία
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς στον Πύργο, πριν το 1920, με τον γλύπτη Πέτρο Μωραΐτη σε μικρή ηλικία
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς το 1920 με τον βουλευτή Κωνσταντίνο Αλαβάνο μπροστά στο έργο του Φιλοστοργία, που είχε φιλοτεχνήσει το 1875
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς με τον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης Ζαχαρία Παπαντωνίου το 1924 στον Πϋργο
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς στο σπίτι του, στον Πύργο, 17 Αυγούστου 1927, με τον Π. Γ. Καναγκίνη, τον Νικόλαο Κελεμένη, τη Νίνα Π. Καναγκίνη και την Πηνελόπη Πρίντεζη
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς στο σπίτι του, στον Πύργο, 17 Αυγούστου 1927, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας Πέτρο Γ. Καναγκίνη, (δεξιά), τον δάσκαλο του Πύργου Νικόλαο Κελεμένη, τη Νίνα Π. Καναγκίνη, μετέπειτα σύζυγο του φυσικού και ακαδημαϊκού Ηλία Μαριολόπουλου και Πρόεδρο της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων (αριστερά) και τη δασκάλα του Πύργου Πηνελόπη Πρίντεζη-Δεσπίνη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς στο καφενείο του Πύργου (;) με δύο άγνωστους άνδρες, πριν το 1930
Επίσκεψη του Γιαννούλη Χαλεπά στην Κοιμωμένη, 30 Αυγούστου 1930. Μαζί του οι ανιψιές του Ειρήνη Χαλεπά και Ευτυχία και Μαριάνθη Κουβαρά 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Επίσκεψη του Γιαννούλη Χαλεπά στην Κοιμωμένη, 30 Αυγούστου 1930. Μαζί του οι ανιψιές του Ειρήνη Χαλεπά και Ευτυχία και Μαριάνθη Κουβαρά 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς στην Ακρόπολη το 1930 με την Ειρήνη Χαλεπά, την αδελφή της, Μαριάνθη Κουβαρά, και τη μικρή Κατερίνα Χαλεπά 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς στην Ακρόπολη το 1930, με την ανιψιά του, Ειρήνη Χαλεπά, τη μητέρα της, την Ευτυχία Κουβαρά (Κουκουρίκου) και τη μικρή Κατερίνα Χαλεπά 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς με τον γλύπτη Αντώνη Σώχο στην Ακρόπολη, 1930
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς στην αυλή του σπιτιού της οδού Δαφνομήλη 35, με την Αλεξάνδρα Κουβαρά, τη μικρή Κατερίνα Χαλεπά και δύο κυρίες 1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς και η κυρία Παπαστράτου στο σπίτι των ανιψιών του στην Αθήνα, Δαφνομήλη 35 1934
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γ. Χαλεπάς με τον μουσικοκριτικό Διονύση Γιατρά και τα ανίψια του Βασίλη και Ειρήνη Χαλεπά, Αλεξάνδρα και Ευτυχία Κουβαρά, Αλίκη, Κατερίνα και Ορσαλία Χαλεπά 1934
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς με την ανιψιά του Ειρήνη, τους ζωγράφους Ηλία Φέρτη, Αλέκο Κοντόπουλο και Μίκη Ματσάκη και τον γλύπτη Ευθύμιο Γκικάδη, μέλη της Ενώσεως Ελεύθεροι Καλλιτέχναι, 1934
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς κατά τον εορτασμό των 80 χρόνων του στον Παρνασσό, με τις ανιψιές του Ειρήνη Χαλεπά και Αλεξάνδρα Κουβαρά και την Αικατερίνη Βάττη
1934
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς κατά τον εορτασμό των 80 χρόνων του στον Παρνασσό, με τις ανιψιές του Ειρήνη Χαλεπά και Αλεξάνδρα Κουβαρά και την Αικατερίνη Βάττη 1934
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς με τις ανιψιές του Ευτυχία και Ειρήνη Χαλεπά, τις αδελφές Πηνελόπη και Ειρήνη Γαΐτου και μιά άγνωστη κοπέλα
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς με τις ανιψιές του, Ειρήνη και Ευτυχία μετά το 1930
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς δουλεύει ένα έργο που έχει χαθεί (1931;). Στο λαιμό του φοράει το κομπολόι του (αντίγραφο παλιάς φωτογραφίας)
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς δουλεύει το έργο Σάτυρος και Έρωτας Χ. Στο λαιμό του φοράει το κομπολόι του. 1931
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς δουλεύει ένα έργο στην αυλή του σπιτιού της οδού Δαφνομήλη 35. Μαζί του η Ειρήνη Χαλεπά, η Αλεξάνδρα Κουβαρά και δυο παιδάκια
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς δουλεύει τη Γυναίκα με τον Έρωτα, στο σπίτι των ανιψιών του, στην Αθήνα. Μαζί του ο ζωγράφος Κώστας Αργυρίου 1937
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς με την Αλεξάνδρα Κουβαρά και την Αλίκη Χαλεπά-Μπικάκη στο σπίτι των ανιψιών του, Δαφνομήλη 35 1937
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς στο σπίτι των ανιψιών του, Δαφνομήλη 35, με την Ειρήνη Χαλεπά, την Αλίκη, την Κατερίνα και την Ορσαλία Χαλεπά και μία φίλη τους 1938
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς πριν το 1930
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς σε μεγάλη ηλικία
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς σε μεγάλη ηλικία
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς το 1934
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς στη Σχολή Χορού Μανόν Ρενιέρη το 1934 (λεπτομέρεια)
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς τον Ιούλιο του 1937
Φωτογραφία με ιδιόχειρη αφιέρωση Εις την αγαπημένη μου ανεψιά Ειρήνη για να με βλέπη όταν δεν θα υπάρχω/Γιανούλης Χαλεπάς
Η Ειρήνη Χαλεπά, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υφυπουργός Προεδρίας Κωνσταντίνος Βοβολίνης. Εγκαίνια έκθεσης έργων του Γ. Χαλεπά, γκαλερί Νέες Μορφές, 1968
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Δημοσιεύσεις
Αφιερώματα, άρθρα, κατάλογοι εκθέσεων και δημοσιεύσεις για τον Γιαννούλη Χαλεπά πριν και μετά τον θάνατό του
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Χαλεπάς Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου, Αθήνα 1928
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το 1928 ο εκδότης του περιοδικού Φραγκέλιο Νίκος Βέλμος οργάνωσε έκθεση γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά στο Άσυλον Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση, τα Φύλλα Τέχνης του Φραγκέλιου κυκλοφόρησαν με ένα τεύχος αφιερωμένο στον Χαλεπά.
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς αφηγείται την τραγικήν ζωήν του β΄ μέρος συνέντευξης στην εφημερίδα Ελληνική, 31/8/1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς αφηγείται την τραγικήν ζωήν του β΄ μέρος συνέντευξης στην εφημερίδα Ελληνική, 31/8/1930
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Τζούλιο Καΐμης, Πώς είδα τον Γιαννούλη Χαλεπά στην Τήνο το 1931
Στρατή Δούκα, Το φαινόμενο Χαλεπά
Νεοελληνικά Γράμματα, 14/4/1935
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Στρατή Δούκα, Το φαινόμενο Χαλεπά
Νεοελληνικά Γράμματα, 21/4/1935
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Στρατή Δούκα, Το φαινόμενο Χαλεπά
Νεοελληνικά Γράμματα, 28/4/1935
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Δ.Ε. Ευαγγελίδης, Γιαννούλης Χαλεπάς, Έθνος, 23/10/1938
Δ.Ε. Ευαγγελίδης, «Ο γλύπτης Χαλεπάς», Έθνος, 30/10/1938
Δ.Ε. Ευαγγελίδης, «Το έργο του Χαλεπά», Έθνος, 9/11/1938
Δ.Ε. Ευαγγελίδης, «Ο ώριμος Χαλεπάς», Έθνος, 13/11/1938
Δ.Ε. Ευαγγελίδης, «Ο ώριμος Χαλεπάς», Έθνος, 13/11/1938
Στρατής Δούκας, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς» 1954
Το 1954 ο Στρατής Δούκας δημοσίευσε σε συνέχειες στην εφημερίδα Λέσβος τη βιογραφία του Γιαννούλη Χαλεπά, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς», η οποία αργότερα εκδόθηκε. Στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης σώζονται τα φύλλα της εφημερίδας από τις 6/2/1954, 20/2/1954, 27/2/1954, 6/3/1954, 13/3/1954, 20/3/1954, 27/3/1954, 3/4/1954, 10/4//1954, 17/4/1954 και 24/4/1954.
Στρατής Δούκας, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς» 1954
Το 1954 ο Στρατής Δούκας δημοσίευσε σε συνέχειες στην εφημερίδα Λέσβος τη βιογραφία του Γιαννούλη Χαλεπά, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς», η οποία αργότερα εκδόθηκε. Στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης σώζονται τα φύλλα της εφημερίδας από τις 6/2/1954, 20/2/1954, 27/2/1954, 6/3/1954, 13/3/1954, 20/3/1954, 27/3/1954, 3/4/1954, 10/4//1954, 17/4/1954 και 24/4/1954.
Στρατής Δούκας, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς» 1954
Το 1954 ο Στρατής Δούκας δημοσίευσε σε συνέχειες στην εφημερίδα Λέσβος τη βιογραφία του Γιαννούλη Χαλεπά, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς», η οποία αργότερα εκδόθηκε. Στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης σώζονται τα φύλλα της εφημερίδας από τις 6/2/1954, 20/2/1954, 27/2/1954, 6/3/1954, 13/3/1954, 20/3/1954, 27/3/1954, 3/4/1954, 10/4//1954, 17/4/1954 και 24/4/1954.
Στρατής Δούκας, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς» 1954
Το 1954 ο Στρατής Δούκας δημοσίευσε σε συνέχειες στην εφημερίδα Λέσβος τη βιογραφία του Γιαννούλη Χαλεπά, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς», η οποία αργότερα εκδόθηκε. Στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης σώζονται τα φύλλα της εφημερίδας από τις 6/2/1954, 20/2/1954, 27/2/1954, 6/3/1954, 13/3/1954, 20/3/1954, 27/3/1954, 3/4/1954, 10/4//1954, 17/4/1954 και 24/4/1954.
Στρατής Δούκας, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς» 1954
Το 1954 ο Στρατής Δούκας δημοσίευσε σε συνέχειες στην εφημερίδα Λέσβος τη βιογραφία του Γιαννούλη Χαλεπά, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς», η οποία αργότερα εκδόθηκε. Στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης σώζονται τα φύλλα της εφημερίδας από τις 6/2/1954, 20/2/1954, 27/2/1954, 6/3/1954, 13/3/1954, 20/3/1954, 27/3/1954, 3/4/1954, 10/4//1954, 17/4/1954 και 24/4/1954.
Στρατής Δούκας, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς» 1954
Το 1954 ο Στρατής Δούκας δημοσίευσε σε συνέχειες στην εφημερίδα Λέσβος τη βιογραφία του Γιαννούλη Χαλεπά, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς», η οποία αργότερα εκδόθηκε. Στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης σώζονται τα φύλλα της εφημερίδας από τις 6/2/1954, 20/2/1954, 27/2/1954, 6/3/1954, 13/3/1954, 20/3/1954, 27/3/1954, 3/4/1954, 10/4//1954, 17/4/1954 και 24/4/1954.
Στρατής Δούκας, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς» 1954
Το 1954 ο Στρατής Δούκας δημοσίευσε σε συνέχειες στην εφημερίδα Λέσβος τη βιογραφία του Γιαννούλη Χαλεπά, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς», η οποία αργότερα εκδόθηκε. Στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης σώζονται τα φύλλα της εφημερίδας από τις 6/2/1954, 20/2/1954, 27/2/1954, 6/3/1954, 13/3/1954, 20/3/1954, 27/3/1954, 3/4/1954, 10/4//1954, 17/4/1954 και 24/4/1954.
Στρατής Δούκας, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς» 1954
Το 1954 ο Στρατής Δούκας δημοσίευσε σε συνέχειες στην εφημερίδα Λέσβος τη βιογραφία του Γιαννούλη Χαλεπά, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς», η οποία αργότερα εκδόθηκε. Στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης σώζονται τα φύλλα της εφημερίδας από τις 6/2/1954, 20/2/1954, 27/2/1954, 6/3/1954, 13/3/1954, 20/3/1954, 27/3/1954, 3/4/1954, 10/4//1954, 17/4/1954 και 24/4/1954.
Στρατής Δούκας, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς» 1954
Το 1954 ο Στρατής Δούκας δημοσίευσε σε συνέχειες στην εφημερίδα Λέσβος τη βιογραφία του Γιαννούλη Χαλεπά, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς», η οποία αργότερα εκδόθηκε. Στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης σώζονται τα φύλλα της εφημερίδας από τις 6/2/1954, 20/2/1954, 27/2/1954, 6/3/1954, 13/3/1954, 20/3/1954, 27/3/1954, 3/4/1954, 10/4//1954, 17/4/1954 και 24/4/1954.
Στρατής Δούκας, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς» 1954
Το 1954 ο Στρατής Δούκας δημοσίευσε σε συνέχειες στην εφημερίδα Λέσβος τη βιογραφία του Γιαννούλη Χαλεπά, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς», η οποία αργότερα εκδόθηκε. Στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης σώζονται τα φύλλα της εφημερίδας από τις 6/2/1954, 20/2/1954, 27/2/1954, 6/3/1954, 13/3/1954, 20/3/1954, 27/3/1954, 3/4/1954, 10/4//1954, 17/4/1954 και 24/4/1954.
Στρατής Δούκας, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς» 1954
Το 1954 ο Στρατής Δούκας δημοσίευσε σε συνέχειες στην εφημερίδα Λέσβος τη βιογραφία του Γιαννούλη Χαλεπά, «Βίος ενός αγίου. Γιαννούλης Χαλεπάς», η οποία αργότερα εκδόθηκε. Στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης σώζονται τα φύλλα της εφημερίδας από τις 6/2/1954, 20/2/1954, 27/2/1954, 6/3/1954, 13/3/1954, 20/3/1954, 27/3/1954, 3/4/1954, 10/4//1954, 17/4/1954 και 24/4/1954.
Αφιέρωμα του περιοδικού Νέα Εστία στον Γιαννούλη Χαλεπά τ. 656, 1 Νοεμβρίου 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αφιέρωμα του περιοδικού Νέα Εστία στον Γιαννούλη Χαλεπά τ. 656, 1 Νοεμβρίου 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αφιέρωμα του περιοδικού Νέα Εστία στον Γιαννούλη Χαλεπά τ. 656, 1 Νοεμβρίου 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αφιέρωμα του περιοδικού Νέα Εστία στον Γιαννούλη Χαλεπά τ. 656, 1 Νοεμβρίου 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Αφιέρωμα του περιοδικού Νέα Εστία στον Γιαννούλη Χαλεπά τ. 656, 1 Νοεμβρίου 1954
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Άρθρα με αφορμή την έκθεση έργων του Γιαννούλη Χαλεπά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση το 1964
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Μεσημβρινή, 15/12/1964
Μεσημβρινή, 19/12/1964
Το Βήμα, 7/1/1965
Το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου Νέα Εστία, 15 Ιουλίου 1971
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου Νέα Εστία, 15 Ιουλίου 1971
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου Νέα Εστία, 15 Ιουλίου 1971
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου Νέα Εστία, 15 Ιουλίου 1971
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου Νέα Εστία, 15 Ιουλίου 1971
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου Νέα Εστία, 15 Ιουλίου 1971
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου Νέα Εστία, 15 Ιουλίου 1971
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου Νέα Εστία, 15 Ιουλίου 1971
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου Νέα Εστία, 15 Ιουλίου 1971
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου Νέα Εστία, 15 Ιουλίου 1971
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου Νέα Εστία, 15 Ιουλίου 1971
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής και τα εγκαίνια του μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά
Κυκλαδικόν Φως, Οκτώβριος 1971
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Μαρουλιώ Καραδήμα-Καραλή, «Τι θυμάμαι από τη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά», Κυκλαδικόν Φως, Αύγουστος 1976
Γιαννούλης Χαλεπάς
Κατάλογος έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης Νέου Ψυχικού, 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς
Κατάλογος έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης Νέου Ψυχικού, 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς
Κατάλογος έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης Νέου Ψυχικού, 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς
Κατάλογος έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης Νέου Ψυχικού, 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς
Κατάλογος έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης Νέου Ψυχικού, 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς
Κατάλογος έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης Νέου Ψυχικού, 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς
Κατάλογος έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης Νέου Ψυχικού, 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς
Κατάλογος έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης Νέου Ψυχικού, 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς
Κατάλογος έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης Νέου Ψυχικού, 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς
Κατάλογος έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης Νέου Ψυχικού, 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς
Κατάλογος έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης Νέου Ψυχικού, 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Γιαννούλης Χαλεπάς 1851-1938. Πενήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του
Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, 6 Απριλίου 1993
Δωρεά Μύρωνα Μπικάκη
Ανδρέας Δημ.Γκούσης, Χριστ. Τσιριγώτης. Ο πρώτος Έλλην ψυχίατρος 1960
Το 1879 ο Χρήστος Τσηριγώτης, ο πρώτος Έλληνας ψυχίατρος και πρώτος διευθυντής του Φρενοκομείου της Κέρκυρας, είχε προτείνει ως μέθοδο θεραπείας των ασθενών την εργασιοθεραπεία. Με αφορμή αυτό, ο ψυχίατρος Ανδρέας Γκούσης πρότεινε την ενασχόληση των καλλιτεχνών με την τέχνη τους, αναφερόμενος και στον Γιαννούλη Χαλεπά.
Ανδρέας Δημ.Γκούσης, Χριστ. Τσιριγώτης. Ο πρώτος Έλλην ψυχίατρος 1960
Το 1879 ο Χρήστος Τσηριγώτης, ο πρώτος Έλληνας ψυχίατρος και πρώτος διευθυντής του Φρενοκομείου της Κέρκυρας, είχε προτείνει ως μέθοδο θεραπείας των ασθενών την εργασιοθεραπεία. Με αφορμή αυτό, ο ψυχίατρος Ανδρέας Γκούσης πρότεινε την ενασχόληση των καλλιτεχνών με την τέχνη τους, αναφερόμενος και στον Γιαννούλη Χαλεπά.
Ανδρέας Δημ.Γκούσης, Χριστ. Τσιριγώτης. Ο πρώτος Έλλην ψυχίατρος 1960
Το 1879 ο Χρήστος Τσηριγώτης, ο πρώτος Έλληνας ψυχίατρος και πρώτος διευθυντής του Φρενοκομείου της Κέρκυρας, είχε προτείνει ως μέθοδο θεραπείας των ασθενών την εργασιοθεραπεία. Με αφορμή αυτό, ο ψυχίατρος Ανδρέας Γκούσης πρότεινε την ενασχόληση των καλλιτεχνών με την τέχνη τους, αναφερόμενος και στον Γιαννούλη Χαλεπά.
Ανδρέας Δημ.Γκούσης, Χριστ. Τσιριγώτης. Ο πρώτος Έλλην ψυχίατρος 1960
Το 1879 ο Χρήστος Τσηριγώτης, ο πρώτος Έλληνας ψυχίατρος και πρώτος διευθυντής του Φρενοκομείου της Κέρκυρας, είχε προτείνει ως μέθοδο θεραπείας των ασθενών την εργασιοθεραπεία. Με αφορμή αυτό, ο ψυχίατρος Ανδρέας Γκούσης πρότεινε την ενασχόληση των καλλιτεχνών με την τέχνη τους, αναφερόμενος και στον Γιαννούλη Χαλεπά.
Ανδρέας Δημ.Γκούσης, Χριστ. Τσιριγώτης. Ο πρώτος Έλλην ψυχίατρος 1960
Το 1879 ο Χρήστος Τσηριγώτης, ο πρώτος Έλληνας ψυχίατρος και πρώτος διευθυντής του Φρενοκομείου της Κέρκυρας, είχε προτείνει ως μέθοδο θεραπείας των ασθενών την εργασιοθεραπεία. Με αφορμή αυτό, ο ψυχίατρος Ανδρέας Γκούσης πρότεινε την ενασχόληση των καλλιτεχνών με την τέχνη τους, αναφερόμενος και στον Γιαννούλη Χαλεπά.
Ανδρέας Δημ.Γκούσης, Χριστ. Τσιριγώτης. Ο πρώτος Έλλην ψυχίατρος 1960
Το 1879 ο Χρήστος Τσηριγώτης, ο πρώτος Έλληνας ψυχίατρος και πρώτος διευθυντής του Φρενοκομείου της Κέρκυρας, είχε προτείνει ως μέθοδο θεραπείας των ασθενών την εργασιοθεραπεία. Με αφορμή αυτό, ο ψυχίατρος Ανδρέας Γκούσης πρότεινε την ενασχόληση των καλλιτεχνών με την τέχνη τους, αναφερόμενος και στον Γιαννούλη Χαλεπά.
Ανδρέας Δημ.Γκούσης, Χριστ. Τσιριγώτης. Ο πρώτος Έλλην ψυχίατρος 1960
Το 1879 ο Χρήστος Τσηριγώτης, ο πρώτος Έλληνας ψυχίατρος και πρώτος διευθυντής του Φρενοκομείου της Κέρκυρας, είχε προτείνει ως μέθοδο θεραπείας των ασθενών την εργασιοθεραπεία. Με αφορμή αυτό, ο ψυχίατρος Ανδρέας Γκούσης πρότεινε την ενασχόληση των καλλιτεχνών με την τέχνη τους, αναφερόμενος και στον Γιαννούλη Χαλεπά.
Συντελεστές
Ιδέα, κείμενα, υλοποίηση
Δρ Τώνια Γιαννουδάκη
Επιμελήτρια της συλλογής γλυπτικής
Συντήρηση αρχειακού υλικού
Βίκυ Μάνεση
Εργαστήριο συντήρησης χαρτώου υλικού ΕΠΜΑΣ
Φωτογράφηση και σάρωση αρχειακού υλικού
Σταύρος Ψηρούκης
Φωτογραφικό εργαστήριο ΕΠΜΑΣ
Φωτογραφίες έργων
Σταύρος Ψηρούκης
Φωτογραφικό εργαστήριο ΕΠΜΑΣ
Ηλίας Ηλιάδης
Θάλεια Κυμπάρη
Αρχείο Γιαννούλη Χαλεπά, ΕΠΜΑΣ
Ευχαριστώ θερμά όλους τους συναδέλφους μου, για την υποδειγματική συνεργασία στη δημιουργία της ψηφιακής αυτής παρουσίασης.
Επίσης, ευχαριστώ την Έφη Αγαθονίκου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συλλογών, για τη θερμή υποστήριξή της, και τη συνάδελφο Νίκη Μεϊντάνη, υπεύθυνη Διαδικτυακού Τόπου και Ψηφιακών Μέσων, για την πρόθυμη βοήθειά της σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας της παρουσίασης.
Τώνια Γιαννουδάκη
Πηγές
Το ψηφιοποιημένο υλικό της παρουσίασης προέρχεται από το αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης, με εξαίρεση τα ακόλουθα pdf αρχεία:
Τα pdf του περιοδικού Πινακοθήκη (Ξ. Σώχος, «Γιαννούλης Χαλεπάς», έτος Β΄, τ. ΙΔ΄, Απρίλιος 1902, σ. 34, «Γράμματα και Τέχναι. Εικαστικαί τέχναι», έτος ΙΗ΄, τ. 205, Μάρτιος 1918, σ. 10-11 και Δ.Ι. Καλογερόπουλος, «Ο Χαλεπάς. Μία επίσκεψις εις το κελλί-ατελιέ του. Το νέον έργον του», έτος ΚΔ΄, τ. 277, Μάρτιος-Αύγουστος 1924, σ. 8-10) προέρχονται από την ιστοσελίδα Πλειάς του Πανεπιστημίου Πατρών http://pleias.lis.upatras.gr/
Το pdf με το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Γιαννούλη Χαλεπά στον Κ. Καλαντζή, στην εφημερίδα Ελληνική, 30/8/1930, και τα pdf της εφημερίδας Αθήναι (25/1/1915, 27/1/1915, 4/2/1915 και 5/2/1915) προέρχονται από την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής
http://library.parliament.gr/Portals/6/pdf/digitalmicrofilms.pdf?ver=2018-05-09-104050-780
Το pdf του περιοδικού Νέα Εστία (έτος Α΄, τ. 3, 15 Μαΐου 1927), προέρχεται από το ψηφιοποιημένο αρχείο περιοδικών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
http://www.ekebi.gr/magazines/flipbook/showissue.asp?file=48830&code=1384
_________________________________________________________________
Για διευκόλυνση του αναγνώστη, τα χειρόγραφα έχουν μεταγραφεί, διατηρώντας τη σύνταξη και την ορθογραφία του πρωτοτύπου.