Από 29.03.1999 έως 31.05.1999

Εθνική Πινακοθήκη - Κεντρικό Κτήριο - Μόνιμες Συλλογές

Ο Παναγιώτης Τέτσης παραμένει ένας από τους τελευταίους οπαδούς της ζωγραφικής του βλέμματος. Ένα βλέμμα θρεμμένο από μια μακριά ζωγραφική παράδοση, που ξεκινά από τους μεγάλους Βενετούς του 16ου αιώνα, τον Τιτσιάνο και τον Βερονέζε, περνάει από τον Γκρέκο, τον Ρούμπενς, τον Σαρντέν και τον Ντελακρουά και εκβάλλει στον Ματίς, τον Βουγιάρ, τον Μπονάρ, ακόμη και στον Ρόθκο. Οι ζωγράφοι που ενοικούν «το φανταστικό μουσείο» του Τέτση είναι όλοι κολορίστες.

Ο Παναγιώτης Τέτσης ωριμάζει στη δεκαετία του 50. Ήδη τα αφηρημένα ρεύματα έχουν αρχίσει να διεισδύουν και να επιβάλλονται στην Ελλάδα. Εκείνος όμως επιμένει να υπηρετεί μια ζωγραφική του βλέμματος, νά αναζητεί αδιάκοπα τρόπους να μεταφράσει με χρώματα τη συνομιλία του φωτός με τον κόσμο. Αυτός ο διάλογος δεν ήταν διόλου εύκολος, γιατί το ελληνικό φως, σύμφωνα με το ζωγράφο, «ισοπεδώνει δημοκρατικά» τους τόνους και ξεθωριάζει τα δυνατά χρώματα. Ο Τέτσης κατάφερε τελικά να δημιουργήσει μια ζωγραφική ελληνική, που είναι ταυτόχρονα φωτοτροπική και χρωματική. Πιστός στην παράδοση του μοντέρνου, ο Τέτσης δεν έχει προνομιακά θέματα. Το θέμα είναι γι’ αυτόν απλό ερέθισμα, μοτίβο. Η σύνθεση, πάντα στέρεα οργανωμένη, το πλούσιο χρώμα, το αμίμητο μετιέ του καλού μάστορα, θα μεταβάλουν το πιο ασήμαντο μοτίβο σε αξιομνημόνευτο ζωγραφικό συμβάν. Η ζωγραφική του Τέτση δεν είναι ποτέ περιγραφική, μιμητική. Ο θεατής καλείται να αναπλάσει την εικόνα που ερέθισε τον ζωγράφο με τη δική του αίσθηση, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το δημιουργικό γίγνεσθαι, την ορατή ποιητική του έργου.

Η αναδρομική έκθεση του Παναγιώτη Τέτση είχε αποφασιστεί ομόφωνα από καιρό ως ελάχιστος φόρος τιμής σ’ έναν άξιο και καταξιωμένο καλλιτέχνη, πολύ πριν εκείνος ανακοινώσει τη γενναιόδωρη προσφορά του προς την Εθνική Πινακοθήκη: εβδομήντα πέντε πίνακες, και πενήντα χαρακτικά, το άνθος της δημιουργίας του, προσφέρθηκαν απλόχερα χωρίς δεσμευτικούς όρους στο μουσείο.

Επιμέλεια έκθεσης

Τζούλια Δημακοπούλου

Έφη Αγαθονίκου
Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ

Χορηγός: Ζαχαρίας Γ. Πορταλάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε.