Από 29.09.2009 έως 11.01.2010

Εθνική Πινακοθήκη - Κεντρικό Κτήριο

Η έκθεση παρουσίασε, μέσα από 150 σπάνια αριστουργήματα που προέρχονταν κυρίως από το Μουσείο του Λούβρου αλλά και από άλλα μουσεία της Γαλλίας και άλλων χωρών, τη στροφή από το Ροκοκό στον Νεοκλασικισμό. Τα περισσότερα έργα, που περιλάμβαναν ζωγραφική, γλυπτική, έπιπλα, ταπισερί και άλλα πολύτιμα αντικείμενα προέρχονταν από βασιλικές συλλογές.
Ο χρονικός ορίζοντας της έκθεσης κάλυψε την τελευταία περίοδο της βασιλείας του Λουδοβίκου XV (τρίτο τέταρτο 18ου αιώνα). Σ’ αυτή τη σύντομη περίοδο συντελέστηκε η μετάβαση από την τεχνοτροπία του Ροκοκό στο αυστηρό ύφος του Νεοκλασικισμού που εμπνέεται από την ελληνική αρχαιότητα. Το ιδεολογικό και αισθητικό πλαίσιο του νέου ύφους ήταν ο Διαφωτισμός, ενώ ρόλο καταλύτη αποτέλεσαν οι ανασκαφές στη νότια Ιταλία, στο Ηράκλειο και στην Πομπηΐα, καθώς και τα ταξίδια των περιηγητών που συνοδεύονταν από πλούσια εικονογραφημένες εκδόσεις. Ταξιδιώτες και συλλέκτες έφεραν την αρχαιότητα πολύ κοντά.
Πρωταγωνιστές του νέου ύφους υπήρξαν μερικοί διάσημοι συλλέκτες της εποχής όπως ο κόμης de Caylus, ο δούκας de Choiseul, ο δούκας d’ Aumont, που κατείχαν θέσεις κλειδιά στον δημόσιο βίο επί βασιλείας του Λουδοβίκου XV. Το παλάτι, οι επίσημες ευνοούμενες του βασιλιά (Madame de Pompadour, Madame du Barry), κοσμικές κυρίες, διανοούμενοι, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες αλλά και τεχνίτες, μόδιστροι, έμποροι υιοθέτησαν τη νέα «ελληνική μόδα» και έγιναν κήρυκές της, συμβάλλοντας στη διάδοσή της.
Στη διοργάνωση της έκθεσης συνέβαλε αποφασιστικά ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Farnaud και ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου κ. Henri Loyrette.

Επιμέλεια έκθεσης
Marie Laure Rochebrune
Επιμελήτρια του Μουσείου του Λούβρου

Ναυσικά Λιτσαρδοπούλου
Άννυ Μάλαμα
Eπιμελήτριες της ΕΠΜΑΣ

Χορηγός: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΒΙΟΤΕΡ, Aegean Airlines
Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ

1

2

3

4

5

6

7