Tο έργο ΠΡΩΤΕΑΣ «ΠΡοηγμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης αναλυτικΩν δεδομένων για την ανοιχτή προς το κοινό ΤΕκμηρίωση, και συντήρηση ζωγρΑφικών έργων τέχνηΣ μεγάλων διαστάσεων» υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-02428). Στο έργο συμμετέχουν τρία Ερευνητικά Ινστιτούτα: (i) το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με τα εργαστήρια Πληροφοριακών Συστημάτων και Μηχανικής Όρασης και Ρομποτικής, (ii) το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ με το Εργαστήριο Εφαρμογών Φωτονικής στην Πολιτισμική Κληρονομιά, και (iii) το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής με το Εργαστήριο Φασματοσκοπίας Ακτίνων Χ από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Επίσης, συμμετέχουν δύο εταιρείες, η Printec Ελλάς Μ.Α.Ε. και η Up2Metric Ι.Κ.Ε.. Η ΕΠΜΑΣ αποτελεί τον Φορέα Πολιτισμού του έργου. Επιστημονική υπεύθυνος του έργου είναι η κα Ε. Αγαθονίκου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συλλογών, Μουσειολογικού και Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού της ΕΠΜΑΣ. Συντονιστής του έργου είναι το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.
Η βασική ιδέα του έργου ΠΡΩΤΕΑΣ είναι να φέρει το Ευρύ Κοινό πιο κοντά στο έργο του συντηρητή και του ερευνητή έργων τέχνης και μέσα από αυτό στα υλικά και τις τεχνικές, στο ιστορικό πλαίσιο ενός έργου τέχνης καθώς και στο μήνυμα και την έκφραση του δημιουργού. Σημαντικό για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, είναι να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ επιμελητών, συντηρητών και ερευνητών.
Η σύγχρονη τεχνολογία υποστηρίζει αυτή την επικοινωνία μέσω: α) φορητών αναλυτικών συσκευών, β) ευέλικτων ρομποτικών διατάξεων, γ) προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων που επιτρέπουν μια ολοκληρωμένη και καινοτόμο προσέγγιση στην τεκμηρίωση, διαχείριση και παρουσίαση των πληροφοριών που συλλέγονται κατά τη συντήρηση των έργων τέχνης.
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ΠΡΩΤΕΑΣ υλοποιείται ένα Εργαστήριο Ανοικτής Θέασης για την έρευνα και την συντήρηση μεγάλων ζωγραφικών έργων, με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών. Το ΕΑΘ απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Όμως σχεδιάζεται έτσι ώστε να είναι ανοιχτό προς όλους και να συνεισφέρει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Ο τρόπος διάδρασης του κοινού με το ΕΑΘ θα είναι ποικίλος και θα γίνεται τόσο μέσω της φυσικής παρουσίας του κοινού στο χώρο εκτέλεσης των σχετικών ενεργειών, όσο και μέσω διαφόρων ψηφιακών εφαρμογών.
Το έργο που πρόκειται να συντηρηθεί είναι του Charles Louis Lucien Muller, με τίτλο «30 Μαρτίου 1814», διαστάσεων 4,45 x 8,45 μ και ανήκει στη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης (Π.161).
Ιστοσελίδα του έργου: http://proteas-project.eu/
Ιστοσελίδα Εργαστήριο Ανοικτής Θέασης ΠΡΩΤΕΑΣ http://proteas-openlab.nationalgallery.gr/
Προηγμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης αναλυτικών δεδομένων για την ανοιχτή προς το κοινό τεκμηρίωση, και συντήρηση ζωγραφικών έργων τέχνης μεγάλων διαστάσεων
Κατηγορία: Εθνικό
Φορέας Χρηματοδότησης: ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020
Programme: ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β’ Κύκλος)
Συντονιστής Εταίρος: Ινστιτούτο Πληροφορικής – ΙΤΕ
Ημερομηνία Έναρξης: 28.07.2020
Ημερομηνία Λήξης: 27.07.2023
Διάρκεια: 36 months
Total Budget: 931911,00€
Σύνδεσμος URL: http://proteas-project.eu
Δικαιούχοι: Ινστιτούτο Πληροφορικής – ΙΤΕ, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ – ΙΤΕ, Ινστιτούτο Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής – ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Printec Ελλάς ΜΑΕ, Up2Metric Ι.Κ.Ε.