Από 28.07.2010 έως 05.09.2010
Σίφνος, Παλιό Σχολείο του Κάστρου, 28/07/2010 – 05/09/2010
Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο-Αλεξάνδρου Σούτσου απέκτησε τα τελευταία 18 χρόνια περίπου 3.000 έργα, τα οποία προέρχονται από κληροδοτήματα, δωρεές και αγορές. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται οι μεγάλες δωρεές έργων των ζωγράφων Παναγιώτη Τέτση, Νικολάου, Μυταρά, Φασιανού, Δανιήλ, αλλά και μεμονωμένες δωρεές πολλών άλλων καλλιτεχνών. Επίσης περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικά έργα από τέσσερις μεγάλες δωρεές γλυπτικών έργων του Ιωάννη Αβραμίδη, της Φρόσως Ευθυμιάδη-Μενεγάκη, της Μπέλλας Ραφτοπούλου και του Χρήστου Καπράλου. Δύο μεγάλες εκθέσεις με διαφορετικά έργα και θέμα «Νέα Αποκτήματα» οργανώθηκαν στους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης, το 2006 και το 2007, καθώς και μια μικρή έκθεση στο Παράρτημα Ναυπλίου. Οι εκθέσεις αυτές παρουσίασαν την εξέλιξη της ελληνικής τέχνης από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα και τις σύγχρονες δημιουργίες με έργα ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, κατασκευές, γλυπτά και ανάγλυφα.
Στα πλαίσια της πολιτικής αποκέντρωσης και ενίσχυσης των τοπικών προσπαθειών παρουσίασης της ελληνικής τέχνης, μετά τις εκθέσεις στον Πύργο (2007) και την Πάτρα (2008), η Εθνική Πινακοθήκη σε συνεργασία με το Δήμο Σίφνου παρουσίασε πέρυσι το καλοκαίρι έκθεση με τίτλο «Νέα Αποκτήματα-1992-2009, Από τις Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, Παραστατική Τέχνη». Φέτος παρουσιάζεται στο νησί το δεύτερο μέρος των Νέων Αποκτημάτων με τίτλο Νέα Αποκτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης 1992-2010, Μέρος δεύτερο : Αφαίρεση – Νέες τάσεις.
Στην έκθεση των Νέων Αποκτημάτων της Σίφνου, πολλοί και σημαντικοί καλλιτέχνες απαρτίζουν αυτό το μικρό πανόραμα της αφαίρεσης, της μινιμαλιστικής αντίληψης και των νέων αναζητήσεων. Οι διάφορες εκδοχές της αφαίρεσης και των νέων διατυπώσεων, παλαιότερων καλλιτεχνών, αλλά κυρίως καλλιτεχνών της γενιάς του 1960 έως και της γενιάς του 1980, αφορούν έργα ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, κατασκευές, γλυπτά και ανάγλυφα. Μια δυνατή και συγκροτημένη άποψη για την αφαίρεση αποτελούν τα ζωγραφικά έργα των Τσίγκου, Μαλτέζου, Βακαλό, Πράσινου, Δανιήλ, Δεκουλάκου, Τέτση, Χριστοφόρου, Μυταρά, Θεοχαράκη, Κιλεσσόπουλου, Γιάννη Αδαμάκου και Στέφανου Δασκαλάκη. Νέες διατυπώσεις εγκαταστάσεων, κατασκευών και επιτοίχιων έργων παρουσιάζουν οι δημιουργίες των Δανιήλ, Λογοθέτη, Κωνσταντίνου Ξενάκη, Ακριθάκη, Μιχάλη Κατζουράκη, Χριστάκη και Άγγελου Σκούρτη. Η γλυπτική, στην έκθεση εκπροσωπείται με απλές νύξεις έργων που εντάσσονται στο θέμα της αφαίρεσης, όπως του Ιωάννη Αβραμίδη και της Φρόσως Μιχαλέα.
Την επιμέλεια της έκθεσης, όπως και των προηγούμενων με θέμα «Νέα Αποκτήματα», έχει η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Δρ. Λίνα Τσίκουτα.