Από 26.07.2004 έως 31.10.2004

Εθνική Γλυπτοθήκη

Στο Β΄ κτήριο της Γλυπτοθήκης, παράλληλα με την έκθεση “Χένρυ Μουρ”, φιλοξενήθηκε η έκθεση με τα μνημειακά ξύλινα γλυπτά του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Χρήστου Καπράλου.
Το 1965 ένα νέο υλικό, οι εύπλαστοι κορμοί ευκαλύπτου, εισβάλλουν στον δημιουργικό ορίζοντα του γλύπτη για να του δώσουν νέα ερεθίσματα και να γεννήσουν νέες μορφές. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τα σχήματα των κορμών για να δημιουργήσει τις μνημειακές συνθέσεις του. Από το ανατολικό αέτωμα του Ναού του Δία στην Ολυμπία θα εμπνευστεί το επιβλητικό σύνταγμα που ονόμασε «παρωδία από το Αέτωμα της Ολυμπίας». Παράλληλα με το μνημειακό σύνολο του αετώματος, ο Καπράλος θα δημιουργήσει και πολλές μεμονωμένες μορφές που εκτέθηκαν στην Γλυπτοθήκη, όπως και τη μνημειώδη σύνθεση μιας πολύ πρωτότυπης «Σταύρωσης» όπου ο Χριστός έχει σταυρωθεί ανάποδα όπως ο Άγιος Πέτρος. Αφαίρεση, οργανικότητα της φόρμας, ζωτικότητα και βαθύ ανθρώπινο συναίσθημα χαρακτηρίζουν τα ξύλινα γλυπτά του Καπράλου.
Ολόκληρο το έργο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη, καθώς και το μουσείο του στην Αίγινα, ανήκουν πλέον στην Εθνική Πινακοθήκη, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος Χρήστου και Σούλης Καπράλου σε εφαρμογή όρου που προεβλέπετο από το καταστατικό του Ιδρύματος.

Επιμέλεια έκθεσης

Έφη Αγαθονίκου 
Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ