Από 10.12.1992 έως 11.04.1993

Εθνική Πινακοθήκη - Κεντρικό Κτήριο

Η μνημειώδης έκθεση “Από τον Θεοτοκόπουλο στον Σεζάν” πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης πολιτικής ανταλλαγής ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ με την ευκαιρία της επετείου των 2.500 χρόνων από την γέννηση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η έκθεση “Από τον Θεοτοκόπουλο στον Σεζάν” περιλάμβανε 72 αριστουργήματα που προέρχονταν από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης και από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον. Στα δυο αυτά μουσεία φιλοξενήθηκε η έκθεση “Το Ελληνικό Θαύμα” (“The Greek Miracle”) με μοναδικά έργα του Ε΄ αιώνα π.Χ.
Ο τίτλος της έκθεσης δεν υπογραμμίζει απλώς τα χρονολογικά της όρια αλλά υπενθυμίζει και την επίδραση που άσκησε ο Γκρέκο στον Σεζάν. Η επιλογή των έργων έγινε με σκοπό να δημιουργηθεί ένα “φανταστικό μουσείο” από αριστουργήματα που κάλυπταν τρεις αιώνες ευρωπαϊκής ζωγραφικής.
Εκτός από τον Γκρέκο, οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες του Μανιερισμού, του Μπαρόκ, του Ροκοκό, του Νεοκλασικισμού, του Ρομαντισμού, του Ιμπρεσιονισμού αντιπροσωπεύονταν στην έκθεση με κορυφαία έργα τους.
Η έκθεση γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ επισκεπτών, που ξεπέρασαν τις 600.000, γεγονός που αποτέλεσε πρωτοσέλιδη είδηση και απασχόλησε επί μήνες τα μαζικά μέσα ενημέρωσης.

Η επιλογή των έργων έγινε από επιτροπή με Πρόεδρο τον Ακαδημαϊκό-Καθηγητή Παναγιώτη Τέτση και μέλη την Καθηγήτρια Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και την Δρ. Νέλλη Μισιρλή, Διευθύντρια Συλλογών και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της ΕΠΜΑΣ

Επιμέλεια έκθεσης
Αγγέλα Ταμβάκη 
Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ

Χορηγός: Philip Morris

1

2

3

4

5

6

7

8