Από 09.08.2007 έως 19.11.2007

Εθνική Πινακοθήκη - Κεντρικό Κτήριο

Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο-Αλεξάνδρου Σούτσου απέκτησε τα τελευταία 15 χρόνια περισσότερα από 2.300 έργα που προέρχονται από κληροδοτήματα, δωρεές και αγορές. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται οι μεγάλες δωρεές έργων των ζωγράφων Παναγιώτη Τέτση, Νικολάου, Μυταρά, Φασιανού, Δανιήλ, παρουσιάζονται επίσης μεμονωμένες δωρεές των Παύλου, Δεκουλάκου, Μπότσογλου, Σκουλάκη, Χριστάκη, Σκούρτη, Μποκόρου, Ρόρρη κ.ά., καθώς και έργα των Velickovic και Botero. Πολλά νέα αποκτήματα εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές, όπως τα δυο έργα του Γκρέκο και πίνακες των Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Νικολάου Λύτρα, καθώς και οι παλαιότερες μεγάλες δωρεές των Μόραλη, Γκίκα κ.ά. Στην έκθεση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει επίσης αντιπροσωπευτικά έργα από τέσσερις μεγάλες δωρεές γλυπτικών έργων του Ιωάννη Αβραμίδη, της Φρόσως Ευθυμιάδη-Μενεγάκη, της Μπέλλας Ραφτοπούλου και του Χρήστου Καπράλου, ενώ πολλά νεοαποκτηθέντα γλυπτά και δωρεές βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές της Εθνικής Γλυπτοθήκης.
Η έκθεση «Νέα Αποκτήματα, 1992-2007 – Αγορές-Δωρεές-Κληροδοτήματα» με αντιπροσωπευτικά έργα σημαντικών καλλιτεχνών παρακολουθεί όλη την εξέλιξη της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής τέχνης από το 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
Η έκθεση εκτείνεται σε τρία επίπεδα, και παρουσιάζει 150 έργα περίπου. Στην κεντρική μαρμάρινη αίθουσα παρουσιάζονται έργα συγχρόνων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας διάφορες εκδοχές, κυρίως της αφαίρεσης και των νέων διατυπώσεων, με έργα ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, κατασκευές, γλυπτά και ανάγλυφα. Στο χώρο αυτό εκτίθενται σημαντικά έργα των Βακαλό, Μαλτέζου, Παύλου, Τσίγκου, Μυταρά, Λογοθέτη, Μ.Κατζουράκη, Μπουτέα, Μολφέση, Περδικίδη, Δεκουλάκου, Σκούρτη, 4 έργα του Νικολάου, καθώς και ένα εκτενές αφιέρωμα, αναδρομικού χαρακτήρα, με 35 έργα της τελευταίας μεγάλης δωρεάς του Δανιήλ.
Στο μεσοπάτωμα παρουσιάζονται έργα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Στο χώρο αυτό έχουμε αντιπροσωπευτικά έργα των Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Ιακωβίδη, Μαθιόπουλου, Ξυδιά, Γεραλή, Πανταζή, Λασκαρίδου αλλά και των Γαλάνη, Κόντογλου, Παρθένη, Ρέγκου, Φλωρά-Καραβία, Μιρσίνης Σαντοριναίου, Σικελιώτη, Μαυροΐδη κ.α.
Στο κάτω επίπεδο, στην ξύλινη αίθουσα αναπτύσσονται διαφορετικές εκδοχές της παραστατικής ζωγραφικής με καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών, όπως των Μπότσογλου, Κοκκινίδη, Τέτση, Χριστάκη, Μυταρά, Φασιανού, Θεοχαράκη, Σκουλάκη αλλά και των Ρόρρη, Σπηλιόπουλου, Φιλοπούλου, Βέργη, Μπήτσικα, Μαδένη, Σαχίνη, Στεφανάκη, Ζαχαριουδάκη κ.α.

Επιμέλεια έκθεσης
Δρ Λίνα Τσίκουτα
Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ