1. Η Επανάσταση των Χρωμάτων

Στο πρόγραμμα Η Επανάσταση των Χρωμάτων, οι ήρωες και οι ηρωίδες του 1821 ζωντανεύουν στο χαρτί, μέσα από τα μάτια των παιδιών, με εργαλεία τη συλλογική πολιτισμική μνήμη και την παιγνιώδη μάθηση στο χώρο του μουσείου. Με αφορμή την έκθεση «Οι Αγωνιστές του ‘21» του Γιάννη Ψυχοπαίδη, επισκεπτόμαστε ξανά τα πορτραίτα των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης και αναζητούμε, μέσα από την πρωτογενή επαφή με τα χρώματα και τις υφές, τις συνδέσεις με το ηρωϊκό παρελθόν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έρχονται σε επαφή με τη διαχρονικότητα της εικόνας των ηρώων και των ηρωίδων της Επανάστασης, σχηματίζοντας από την αρχή το πολύχρωμο ψηφιδωτό της εικόνας της Επανάστασης για τη σύγχρονη Ελλάδα. 

Ημέρες Διεξαγωγής: Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τρίτης) στο μουσείο

Διάρκεια: 60-90΄

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Λαμπρινή Καρακούρτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ, Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ

  1. Ανακαλύπτω τους ήρωες του 1821

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαπραγματεύεται το θέμα του Ήρωα από την αρχαιότητα ως σήμερα. Μέσα από την παρατήρηση των ιστορικών πινάκων της έκθεσης «Ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία-1821» και την ανάγνωση μαρτυριών της εποχής, τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς οι ζωγράφοι του 19ου αιώνα αποδίδουν τα χαρακτηριστικά του ήρωα, ενώ μέσα από τον διάλογο τους δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουν για τα διαχρονικά χαρακτηριστικά των ηρώων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄, Β΄, Γ΄, Γυμνασίου)

Ημέρες Διεξαγωγής: Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τρίτης) στο μουσείο

Διάρκεια: 60’ 

Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Μαρία Λεωνίδα, Ιστορικός Τέχνης 

  1. Γνωριμία με το έργο του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη

Οι μαθητές γνωρίζουν τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Μύθοι και Σύμβολα» και ανακαλύπτουν τα διαχρονικά σύμβολα που εμπεριέχουν. Παράλληλα μέσα από την παρατήρηση και τον διάλογο κατανοούν τα χαρακτηριστικά της ελληνικής εκδοχής του Μοντερνισμού και αναγνωρίζουν τις αναφορές του Παρθένη είτε στην τέχνη της Αρχαιότητας, είτε του Βυζαντίου, είτε της λαϊκής τέχνης του παραδοσιακού πολιτισμού.

Ημέρες Διεξαγωγής: Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τρίτης) στο μουσείο

Έναρξη: Τετάρτη 16 Οκτωβρίου

Διάρκεια: 60-90΄

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Λαμπρινή Καρακούρτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ

  1. Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου

Το πρόγραμμα «Εθνική Πινακοθήκη: το Μουσείο Μου» ταξιδεύει στην Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Ναυπλίου, προσκαλώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες να ανακαλύψουν τον πολύχρωμο κόσμο του μουσείου. Μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού της Emma Lewis με τίτλο: “The Museum of Me”, ένα ξεχωριστό ταξίδι ανακάλυψης στο χώρο του μουσείου ξεκινά, ανάμεσα σε επιβλητικούς πίνακες και εντυπωσιακά εκθέματα. Με εργαλείο την παιγνιώδη μάθηση και την αξιοποίηση του εγγενούς κινήτρου της ανακάλυψης, τα παιδιά περιηγούνται στις αίθουσες και τους διαδρόμους του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης, ανακαλύπτοντας πώς τα εκθέματα του μουσείου ζωντανεύουν μέσα από την αφήγηση και γνωρίζοντας τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εικαστικό εργαστήριο, όπου τα παιδιά γίνονται τα ίδια επιμελητές και επιμελήτριες του μουσείου, καθώς καλούνται να διαμορφώσουν το δικό τους μουσειολογικό σχεδιασμό.

Ημέρες Διεξαγωγής : 28, 29/11/2024 στις 10:00

Σχεδίαση: Μαρίνα Τομαζάνη, επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ & Χριστίνα Μπότσου,

μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ

Διεξαγωγή: Στο Παράρτημα Ναυπλίου της ΕΠΜΑΣ

Διάρκεια: 60-90’

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

  1. «Οδοιπορικό στο Ναύπλιο της Παλιγγενεσίας»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ) και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Οι μαθητές περιηγούνται στην πόλη του Ναυπλίου και στις συλλογές του ΙΒΠ και της Εθνικής Πινακοθήκης -Παράρτημα Ναυπλίου. Στόχος είναι τα παιδιά να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο, σε σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης και των μετεπαναστατικών χρόνων, μέχρι την αναχώρηση του Όθωνα από την Ελλάδα το 1862. Για τη σύνδεση των «σημείων» του Οδοιπορικού και την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό που θα διανέμεται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Τα εκπαιδευτικά έντυπα είναι εμπλουτισμένα με πληροφορίες, εικόνες και δραστηριότητες-παιχνίδια που καθοδηγούν τα παιδιά με διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο στη δια ζώσης περιήγηση.

(βλ. και: (α) Ελληνικά:http://bit.ly/pli-Nafplion1821-GR– (β) Αγγλικά: http://bit.ly/pli-Nafplion1821-EN).

Η συμμετοχή ενός σχολείου στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται μόνο έπειτα κατόπιν συνεννόησης με την Κασσιανή Πλατή(τηλ. επικ.: 27520 28947)

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Διάρκεια: 90΄

Υλοποίηση προγράμματος: Κασσιανή Πλατή, μουσειοπαιδαγωγός ΙΒΠ

►Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται στον χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης και η συμμετοχή των μαθητών/τριών στα προγράμματα είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν για οποιαδήποτε πληροφορία αλλά και για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, στο τηλέφωνο27520 21915 τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου-εκτός Σαββάτου και Κυριακής- και στο e–mail: [email protected]

Υπεύθυνη οργάνωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

Λαμπρινή Καρακούρτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια της Ε.Π.Μ.Α.Σ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ: 10:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10:00 – 15:00 & 17:00 – 20:00

ΚΥΡΙΑΚΗ: 10:00 – 14:00

ΤΡΙΤΗ :ΚΛΕΙΣΤΑ

Δραματοποιημένη παρουσίαση παραμυθιού

Ένα αντιπολεμικό παραμύθι ζωντανεύει 

ΜΟΥΖΑΦΦΕΡ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024, ΏΡΑ 7. 30 μ.μ.

Στον χώρο του παραρτήματος Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης

ΜΟΥΖΑΦΦΕΡ

Ο Μουζαφφέρ είναι ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο. Τι κι αν γκρεμίστηκε ο κόσμος του; Εκείνος έμαθε να ονειρεύεται και να παλεύει για τη ζωή του. Τι κι αν ξεριζώθηκε απ’ την πατρίδα του; Αναζήτησε μια νέα. Ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και νίκησε. Είναι ο Μουζαφφέρ, ο Νικηφόρος του πολέμου.

Συγγραφέας: Χάρις Τσεκούρα, εικαστικός

Σκηνοθεσία – παρουσίαση: Καλλιόπη Καλποδήμου, φιλόλογος, θεατρολόγος

Αφήγηση: Γιάννα Βασιλείου, ηθοποιός
Στίχοι -μουσική: Χάρις Τσεκούρα, εικαστικός

Μουσική επιμέλεια: κιθάρα και φωνή: Βασίλης Κατσαρός, μουσικός

Τραγούδι: Γεωργία Χατζημπαλάση, μουσικός