To Moυσείο Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα λειτουργεί απο το 2006 ως παράρτημα της ΕΠΜΑΣ. Οι αίθουσες του εργαστηρίου του Χρήστου Καπράλου στα Πλακάκια της Αίγινας άρχισαν να λειτουργούν ως μουσείο το 1995, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του γλύπτη. Στις αίθουσες και στον υπαίθριο χώρο του φιλοξενούνται γλυπτά του Καπράλου σε ξύλο, πωρόλιθο και μάρμαρο και ζωγραφικά του έργα, όλα φιλοτεχνημένα στην Αίγινα. Εκτίθενται επίσης δείγματα της μικρογλυπτικής του σε πηλό και μπρούντζο. Στα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται το γύψινο εκμαγείο της σαράντα μέτρων μήκους πώρινης ζωφόρου Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου (1952-1956), καθώς και το σύνταγμα από κορμούς ευκαλύπτων Παρωδία από το Αέτωμα της Ολυμπίας (1971-1972).

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Τι μας λένε τα αγάλματα;
Ένας υπέροχος κόσμος από Φιγούρες, Ζευγάρια, Οπλίτες, Νίκες, Κενταύρους, Κουκουβάγιες, Ανθρωπόμορφα Αγγεία «ζωντανεύουν» και μας μιλούν…..
Για παιδιά Νηπιαγωγείου

Υλικά και μορφές στην τέχνη του Χρήστου Καπράλου
Αναζητούμε τις μορφές, τους εικονογραφικούς τύπους και τις πρωταρχικές φόρμες στα γλυπτά του Χρήστου Καπράλου. Γνωρίζουμε τα υλικά που αξιοποίησε ο γλύπτης με έμφαση στον πωρόλιθο Αίγινας και στο ξύλο ευκαλύπτου. Θαυμάζουμε τη συνεχή αναζήτησή του για νέα υλικά και τρόπους έκφρασης.
Για μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού σχολείου

Το μνημείο της μάχης της Πίνδου
Κατανοούμε τους όρους ανάγλυφο, ζωφόρος, μελέτη, πρωτότυπο, εκμαγείο. Κάνουμε λόγο για τη σύλληψη του έργου, τη σύνθεση και το ανάγλυφό του και το συνδέουμε με τα ιστορικά γεγονότα, εστιάζοντας στο πανανθρώπινο και διαχρονικό μήνυμα του. Ανιχνεύουμε τη σχέση του γλύπτη με την μακραίωνη ελληνική παράδοση και τονίζουμε τον διάλογό του με τη σύγχρονή του ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα.
Για μαθητές Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου

Αναζητώντας τη μορφή της Μάνας
Ξεκινώντας από το άγαλμα της Μάνας και αφού εστιάσουμε στη μνημειακή του απλότητα, την εσωτερικότητα και τον συμβολικό του χαρακτήρα, συνεχίζουμε την εξερεύνησή μας στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Καπράλου και κατόπιν στις αίθουσες. Ποια γλυπτά απεικονίζουν Μάνα ή Μάνα με παιδί; Ποια είναι τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά τους και με ποιο τρόπο δηλώνει ο γλύπτης τη στοργή και τον άρρηκτο δεσμό μητέρας – παιδιού;
Για μαθητές Δημοτικού σχολείου και Γυμνασίου

Αναζητώντας το μύθο στο έργο του Χρήστου Καπράλου
Ο μακροχρόνιος διάλογος του Καπράλου με την αρχαία ελληνική μυθολογία και την αρχαία ελληνική τέχνη μας έχει χαρίσει πολλά και πολυσήμαντα γλυπτά σε διάφορες κλίμακες και ποικίλα υλικά. Μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό εργαστήριο ταξιδεύουμε στο ξεχωριστά ελκυστικό σύμπαν του Καπράλου από Άλογα, Κουκουβάγιες, Νίκες, Οπλίτες, απεικονίσεις της Δάφνης κ.ά. Συνθέσεις όπως Άρματα, Θησέας και Αντιόπη, Αγαμέμνων και Κλυταιμνήστρα, Κένταυρος και Λαπιθίδα, Αχιλλέας- Έκτορας, Ίκαρος μας εξιστορούν πολλά και γοητευτικά…. Εντοπίζουμε επίσης μινωικά σύμβολα, αλλά και κυκλαδικές επιρροές. Κορυφαίος μας σταθμός η Παρωδία από το αέτωμα της Ολυμπίας (1971- 1972). Μέσα από τις δέκα φιγούρες του, ζωντανεύει εμπρός μας ο μύθος της Κενταυρομαχίας. Ανακαλύπτουμε πώς από το Δυτικό αέτωμα του ναού του Δία στην Ολυμπία εμπνεύστηκε ο Καπράλος για τη δική του μοναδική και μνημειακή δημιουργία. Αφηγούμαστε μύθους, κατανοούμε τους όρους παραστατικότητα και αφαιρετικότητα, αναζητούμε τις πιθανές πηγές έμπνευσης του Καπράλου από έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, ανιχνεύουμε εκλεκτικές συγγένειες των έργων του Καπράλου με έργα άλλων καλλιτεχνών, που αναφέρονται επίσης στην αρχαιότητα.
Για παιδιά Δημοτικού σχολείου και Γυμνασίου.

Ημέρες διεξαγωγής: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται τις ημέρες Τετάρτη ως Παρασκευή κατόπιν συνεννόησης με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Η συμμετοχή των σχολικών τάξεων σε αυτά είναι δωρεάν.
Σχεδιασμός και υλοποίηση: Αρετή Πηγιαδίτη, ιστορικός της τέχνης, υπεύθυνη Παραρτήματος Αίγινας της ΕΠΜΑΣ – Μουσείου Χρήστου Καπράλου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2297022001