EΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ EΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ.
Το κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, χαρακτηριστικό έργο του μοντέρνου διεθνούς ρυθμού, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες καθηγητές Ν. Μουτσόπουλο, Παύλο Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρο. (Ο πρώτος μελετητής απεχώρησε αργότερα). Θεμελιώθηκε το 1964 και εγκαινιάστηκε το 1976.

Με το πέρασμα των χρόνων, η ανάγκη εκσυγχρονισμού και επέκτασης του συγκροτήματος κατέστη επιτακτική: η έκταση των συλλογών της Ε.Π.Μ.Α.Σ. (20.000 έργα), ο περιορισμένος εκθεσιακός χώρος, τόσο για τις μόνιμες συλλογές όσο και για τις περιοδικές εκθέσεις, η ανεπάρκεια των αποθηκευτικών χώρων, η αδυναμία ομαλής λειτουργίας των σύγχρονων και πρωτοποριακών εργαστηρίων συντήρησης, της μοναδικής βιβλιοθήκης ιστορίας της τέχνης, η στενότητα των γραφείων διοίκησης, η απουσία αμφιθεάτρου, χώρου εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πωλητηρίου, καφέ-εστιατορίου, δημιουργούσαν προβλήματα στη λειτουργία του μουσείου και δεν του επέτρεπαν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κοινού που πολλαπλασίασε τα τελευταία χρόνια η μεγάλη εκθεσιακή και εκπαιδευτική του δραστηριότητα (έξι εκατομμύρια επισκέπτες τις δυο τελευταίες δεκαετίες).

Μετά από συνεχή διαβήματα της σημερινής διεύθυνσης, το Υπουργείο Πολιτισμού ανέθεσε αρχικά στους πρώτους μελετητές (γραφείο Π. & Κ. Μυλωνά και Δ. Φατούρου) την εκπόνηση προμελέτης η οποία αποπληρώθηκε, ύστερα από πολυετή καθυστέρηση, με χορηγία του «Ιδρύματος Μαρία Τσάκος».
Το 2008 το ΥΠΠΟ διενήργησε δημόσιο διαγωνισμό για τις οριστικές μελέτες, ο οποίος κατέληξε στην επιλογή των γραφείων «Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόπουλος-Πανουσάκης» και «Δ. Βασιλόπουλος & Συνεργάτες Ε.Ε.».
Το έργο προσθέτει στο υφιστάμενο κτήριο των 9.720 μ2 άλλα 11.040 μ2 υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους (σύνολο 20.760μ2).Το μουσείο αποκτά 2.230 μ2 πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους, 1645 μ2 επιπλέον αποθήκες έργων τέχνης, αμφιθέατρο 450 θέσεων, εκπαιδευτικό χώρο, υποδοχή και πωλητήριο  910µ² , εστιατόριο στον Γ΄ όροφο με απεριόριστη θέα στην Ακρόπολη και σε όλο το λεκανοπέδιο. Ένα δεύτερο καφέ θα λειτουργεί στο ισόγειο και στον κήπο.
Το υπάρχον κτήριο θωρακίζεται με πρόσθετη αντισεισμική στήριξη.

Το μουσείο εκσυγχρονίζεται αποκτώντας ράμπες κυκλοφορίας των επισκεπτών, τα απαραίτητα ασανσέρ και κλιμακοστάσια, πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.
Ο εμπνευσμένος σχεδιασμός της νέας Εθνικής Πινακοθήκης αλλάζει, όχι μόνο την λειτουργία, αλλά και την όψη της προσαρμόζοντάς την στη μουσειολογική και αισθητική αντίληψη του 21ου αιώνα.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Αττική 2007-2013» σύμφωνα με την υπ’ αρ. ΕΥΠΟΤ/Α1 ΑΤΤ 24/1411/11-04-12 απόφαση της Γενικής Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ κας Λίνας Μενδώνη. Το ποσόν του προϋπολογισμού συμπληρώνεται με γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η ανάδοχος κατασκευάστρια εταιρεία ΤΟΜΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε, η οποία έχει επιλεγεί κατόπιν  διεθνούς διαγωνισμού, έχει ήδη εγκατασταθεί και το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το έργο εκτελείται υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠ.Π.Θ.Π.Α. (Δ/νση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων).